Linkuri accesibilitate

Grupul olandez Damen dă în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Viena


Grupul olandez Damen dă în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Viena.
Grupul olandez Damen dă în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Viena.

Damen cere la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena rezilierea acordului de asociere din 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA. În 2023, Damen avertiza că o ordonanță a Guvernului pune în pericol acordul de asociere.

Informația privind reclamația depusă de compania Damen la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena a fost confirmată pentru Europa Liberă de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Solicitată de Europa Liberă pentru un punct de vedere, compania Damen a transmis că „nu are nici o informație de comunicat pe acest subiect”.

Diferendul care ajunge la Curtea Internațională de Arbitraj a început în iunie 2023, când Guvernul PSD-PNL a aprobat o ordonanță prin care modifica felul în care sunt numite conducerile companiilor la care statul român este majoritar.

Potrivit Damen, prevederile ordonanței anulau acordul de asociere semnat în 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar cu 51% al șantierului de la Mangalia. Conform acordului, compania olandeză ceda două procente din acțiuni însă primea drept exclusiv de a organiza și conduce șantierul.

„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia”, se arăta un comunicat Damen din august 2023.

Compania olandeză avertiza, de asemenea, că se va retrage în 2024 de la conducerea șantierului și cerea restituirea celor doua procente din acțiunile companiei, cedate statul român conform acordului de asociere din 2018.

Tot în august 2023, Damen a emis către Șantierul Naval 2 Mai SA o notificare de reziliere a acordului din 2018 și ar fi cerut despăgubiri de jumătate de miliard de euro, potrivit Profit.ro.

Efectele divergențelor dintre Damen și Guvern sunt resimțite de cei aproape 1.500 de angajați ai șantierului de la Mangalia, din județul Constanța.

Retragerea managementului Damen de la conducere lasă în incertitudine activitatea șantierului, care are nevoie de un buget lunar de cinci milioane de euro pentru salarii și cheltuieli de funcționare, conform informațiilor obținute de Europa Liberă.

În august 2023, compania Damen avertiza că, în cazul în care va fi nevoită să se retragă de la conducerea șantierului naval, nu va mai aduce comenzi, nu va mai finanța activitatea iar statul român va fi nevoit să preia administrarea șantierului.

Angajaţii şantierului Damen de la Mangalia au transmis, luna trecută, o scrisoare deschisă Guvernului, prin care avertizau că, în lipsa unor măsuri concrete, există riscul „iminent” de întrerupere temporară a activităţii pentru cei mai mulţi dintre ei.

Președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă, spunea pentru Europa Liberă în martie că „începând cu aprilie, 800 de angajați nu vor mai avea de muncă, iar în perioada mai-decembrie numărul lor va crește la 1.200 de salariați”.

Conform ultimei declarații financiare, Damen Shipyard Mangalia a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 552 milioane lei și pierderi de 78 milioane de lei.

Damen - statul român: o relație complicată

În 2018, Damen Shipyard Group din Olanda, care deține și șantierul naval din Galați, prelua 51% din acțiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Fostul proprietar, compania sud-coreeană Daewoo lăsa în urmă datorii de 730 de milioane de euro.

Soluția găsită atunci pentru revitalizarea șantierului din Mangalia a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei.

Olandezii primeau dreptul de a decide cum să conducă afacerea și rămâneau cu 49% din acțiuni. De asemenea, se angajau să preia integral și datoriile societății.

Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen transmite că a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană.

Situația în care se află asocierea de la Șantierul Naval Mangalia nu este singura nemulțumire a companiei în raport cu Guvernul României.

Olandezii de la Damen ar fi putut să fie cei care construiesc 4 corvete militare pentru Forțele Navale printr-un contract de încredințare directă.

În 2019, Damen a pierdut la o diferență de 50 milioane de euro o licitație pentru construirea corvetelor, în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Licitația a fost câștigată de compania franceză Naval Group. Aceasta însă nu a mai semnat contractul de construire, invocând, printre altele, schimbarea multor condiții de la momentul licitației.

Ministerul Apărării Naționale a transmis atunciu că nu s-au găsit 50 de milioane de euro pentru ca cea de-a doua ofertă de la licitație, a constructorului Damen Holding, să fie desemnată câștigătoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG