Linkuri accesibilitate

Dan Barna este nemulţumit că asumarea răspunderii guvernului nu include alegerea primarilor în două tururi


O persoană ieşind din cabina de vot, la recentele alegeri

Liderul USR Dan Barna îi transmite premierului Ludovic Orban că ar fi fost de preferat ca Guvernul să își asume răspunderea și pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Salut decizia guvernului în privința rezolvării rapide a unor probleme prin procedura asumării răspunderii. Totuși, domnule prim-ministru Orban, ar fi fost de preferat să treceți pe lista acelor situații în care se impun măsuri urgente și cea privind alegerea primarilor. Mai este jumătate de an până la locale și încă nu s-au luat măsuri pentru îndreptarea actualei legi care descurajează participarea electoratului și transformă comunitățile noastre locale în moșii ale unor grupuri de interese fără legitimitate și dorință de a face bine”, a scris Dan Barna pe facebook

Liderul USR a adăugat că menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur „convine doar celor care se tem de voturi, adică de români”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pe un pachet de legi din domeniul justiției, precum și pe OUG 114.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o solicitare a USR în protocolul semnat cu PNL pentru sprijinirea Guvernului, pe care liberalii, la nivel declarativ, susțin că o vor promova, însă nu există pași concreți în direcția modificării legii.

Asta, în condițiile în care, PSD și UDMR s-au pronunțat împotriva modificării în Parlament a alegerii primarilor în două tururi. UDMR a anunțat că va vota o moțiune de cenzură în cazul în care PSD o va iniția, pentru a stopa orice demers de revenire la alegrea în două tururi a primarilor.

PSD și UDMR ar avea de pierdut în cazul alegerilor în două tururi a primarilor, pentru că există posibilitatea izolării candidaților proprii prin coalizarea celorlalte forțe politice împotriva candidaților lor.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG