Linkuri accesibilitate

Dan Barna: Îl propun pe Cătălin Drulă pentru șefia Camerei Deputaților


Președintele USR, Dan Barna, anunță că îl va propune pe Cătălin Drulă pentru postul de președinte al Camerei Deputaților, aflat în centrul eșecul negocierilor dintre PNL și USR-PLUS în formarea viitoarei majorități guvernamentale. Funcția era râvnită și de Dan Barna, și de Ludovic Orban.

UPDATE: Ludovic Orban a subliniat, într-o primă reacție pe propunerea USR, că orice „propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor" și critică încălcarea de către USR a deciziei din primele zile de negocieri de a „comunica doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord."

Dan Barna dă astfel un semnal că nu se cramponează de această funcție, dar cere în contrapartidă postul de vicepremier în guvern, funcție mai mult onorifică.

Am propus mai multe soluții în zilele trecute. Acestea au fost refuzate fie de Ludovic Orban, fie de cei din PNL. Încercăm o nouă soluție, o nouă deschidere și propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaților”, și-a motivat Barna decizia.

În schimb, Dan Barna cere ca el și ceilalți doi președinți de partid din coaliție, Ludovic Orban și Kelemen Hunor, să intre în viitorul guvern ca vicepremieri.

Îi propun lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri ca exemplu de responsabilitate. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete și comiții", a afirmat liderul USR.

El a cerut ca formarea majorității parlamentare să nu fie blocată de „ambiții personale".

Aceste lucruri trenează pentru că se percepe că suntem în situația unui blocaj legat de alocarea funcțiilor politice sau, și mai fals, că este o chestiune legată de ambițiile personale ale liderilor celor două partide, respectiv a mea și a domnului Ludovic Orban. Nu este despre poziții, ci este exact despre o alocare echilibrată și șansa ca această coaliție să devină una care să funcționeze și să meargă mai departe”, a declarat Barna.

Luni, liderii din USR-PLUS i-au cerut direct președintelui Klaus Iohannis să se implice în negocierile cu PNL pentru formarea majorității și i-au atras atenția acestuia că nu se poate construi o coaliție stabilă dacă un singur partid preia toate funcțiile importante în stat. Mai exact, USR-PLUS cere ca liberalii să nu dețină și funcția de prim-ministru și cea de președinte al Camerei Deputaților.

Liberalii au insistat că pot forma o majoritate de dreapta și că premierul trebuie să le revină. Ludovic Orban a primit girul conducerii partidului pentru a obține funcție de președinte al Camerei Deputaților și nu vrea să cedeze această poziție către USR-PLUS.

XS
SM
MD
LG