Linkuri accesibilitate

Dan Barna: România trebuie să se curețe de pesedism, nu doar să schimbăm culori de geci


Coliderul USR PLUS Dan Barna
Coliderul USR PLUS Dan Barna

Coliderul USR PLUS Dan Barna spune că privește cu „disconfort” racolările făcute de PNL în rândul membrilor PSD și pledează pentru „curățarea” României de „pesedism”, nu doar pentru o schimbare formală a puterii între culorile celor două partide.

„România trebuie să se curețe de pesedism, nu doar să schimbăm culori de geci roșii și galbene”, a declarat marți la RFI unui din cei doi lideri ai USR PLUS, Dan Barna.

El a spus că formațiunea sa exclude scenariul guvernării, după eventuala câștigare a alegerilor parlamentare, alături de „oameni care până nu demult l-au susținut pe Liviu Dragnea” și critică racolările făcute de PNL, care ar explica de ce USR PLUS nu a urmat și în țară „rețeta” de la București, unde s-a aliat cu PNL pentru a susține aceiași candidați pentru Primăria Capitalei și la sectoare.

„Cu profund disconfort, nemulțumire și cumva este unul dintre motivele, pentru că suntem întrebați, în aceste zile am fost în țară, am fost și în Maramureș și la Sibiu și în Vâlcea și în Argeș, sunt întrebat în diverse locuri de ce nu am urmat rețeta de la București și în alte locuri unde ar fi fost teoretic posibilă o colaborare și acesta este unul dintre motive, pentru că dacă vorbim de parteneriatul de la București, prin care i-am pus în spate lui Nicușor Dan șase primari de sector susținuți și de USR PLUS și de PNL, acești șase oameni, fiecare dintre ei privit în parte, sunt persoane care nu au avut nici o legătură cu PSD-ul, nu au colaborat, nu au susținut PSD-ul și în cursul negocierilor a fost una dintre condițiile noastre, ca PNL să aibă candidați care nu au un trecut pesedist. Or, în multe alte părți din țară lucrul acesta nu este valabil și atunci ideea unei colaborări a fost din start respinsă. România trebuie să se curețe de pesedism la modul și de oamenii care au susținut, nu doar să schimbăm culori de geci roșii și galbene și să spunem gata, se întâmplă reforma, pentru că nu se va întâmpla lucrul ăsta”.

El a exclus guvernarea alături de foști membri ai PSD convertiți între timp la liberalism.

„Acesta este unul dintre principiile și condițiile de principiu pe care le-am avut și le vom avea în continuare în ceea ce privește o eventuală colaborare cu PNL-ul, inclusiv după alegeri. Deci ideea că vom putea să guvernăm alături de oameni care până nu demult l-au susținut pe Liviu Dragnea este una care nu este luată în calcul de către USR PLUS în nici un scenariu. Vom pune condiții ca persoanele care ar putea să fie eventual nominalizate să îndeplinească aceste criterii foarte clare pe care le avem, criteriile de integritate, de competență și de necolaborare cu PSD-ul”, precizează copreședintele USR PLUS.

Este a doua critică venită dinspre USR PLUS în mai puțin de 24 de ore, după ce și celălalt lider al partidului creat prin absorția PLUS în USR, Dacian Cioloș, a criticat politica de cadre făcută la Iași de actualul ministru al Mediului, Costel Alexe, căruia i-a ironizat pretențiile de a scăpa de „relicvele radioactive” ale PSD, timp în care racolează foști membri PSD, cu referire la candidatura pe care PNL a decis-o pe plan local la primăria Iașiului, în persoana unui fost lider PSD, Mihai Chirica, actualul primar al municipiului Iași.

Cioloș l-a acuzat de ipocrizie pe liderul PNL Iași, Costel Alexe, și i-a recomandat să se înscrie în PSD, după numărul mare de oameni pe care filiala pe care o conduce l-a luat de la PSD.

Primarul fost PSD Mihai Chirica și peste 25 de primari de comune au părăsit PSD în favoarea PNL.

Pe de altă parte, și dinspre PLUS au plecat oameni către PNL, cum este cazul lui Daniel Șandru, care a fost anunțat din partea partidului lui Dacian Cioloș la președinția Consiliului Județean Iași, și care acum figurează pe lista de consilieri județeni PNL, impus de Mihai Chirica.

La rândul său, USR-PLUS a importat de la PNL candidatul pentru postul de președinte al Consiliul Județean - deputatul Marius Bodea, care era liderul filialei municipale liberale și se pregătea să candideze la funcția de primar de Iași, însă venirea lui Chirica de la PSD la PNL l-a lăsat fără funcții și viitor politic pe Bodea, ceea ce l-a determinat să emigreze către USR-PLUS. La primăria Iași, USR-PLUS are candidat propriu, pe Cosette Chichirău.

„Ca să fie clar pentru toată lumea. Am fost și suntem deschiși pentru un proiect al dreptei. Singura noastră condiție a fost și rămâne în continuare să nu primim PSD în acest proiect și nici năravurile lor. Ni s-a reproșat că la București nu am atras și PMP în această construcție. Dar cum am fi putut face o colaborare politică cu un partid care a votat un mandat întreg cu PSD? Ni s-a reproșat că nu am primit un candidat cu șanse la Sectorul 2, unul care a doua zi a trecut la PSD. Ni s-a reproșat că nu avem colaborări cu PNL în țară. O să avem când o să știm dacă aceste colaborări sunt cu PNL și nu cu un PSD deghizat în galben-albastru”, a scris luni Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

El spune că ar fi mult mai cinstit din partea lui Alexe, față de alegătorii săi, să se înscrie el în PSD.

„Până la urmă, arată a ipocrizie să iei oamenii PSD și să îi înscrii la tine în partid pentru că le e rușine să defileze cu numele propriului partid, după cum vedem că procedează și doamna Firea la București. Momentan avem aceeași Mărie cu alta siglă. Între timp, îi recomandăm domnului Alexe să mai recruteze câțiva pesediști care să se înscrie în PNL și astfel să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva guvernului ca să nu rămână ministrul Mediului fără loc de muncă. Singura problemă ar fi că pesediștii au mai dat jos câteva guverne care le aparțineau, așa că domnul Alexe va trebui să fie foarte clar când le va explica al cui e guvernul, al lor sau al celorlalți.”

Alianța între PNL și USR-PLUS nu este una electorală, înregistrată ca atare. Negocierile dintre cele trei partide s-au soldat doar cu susținerea candidaturii lui Nicușor Dan la primăria București, precum și la împărțirea sectoarelor Capitalei, astfel ca oamenii celor două blocuri politice să nu se suprapună. La posturile de consilieri locali, PNL are liste separate de cele ale USR-PLUS. Mai există, de asemenea, înțelegerea ca, după alegeri, indiferent cine iese primar la București, Vlad Voiculescu să devină vceprimar cu voturile celor două formațiuni politice, PNL și USR PLUS.

În țară, există multe orașe în care PNL și USR PLUS sunt competitori în alegerile locale.

Luni seară, premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, a explicat într-un interviu acordat Digi 24 că în cazul lui Chirica se uită faptul că el a fost exclus din PSD fiind cel mai mare contestatar al lui Liviu Dragnea, acum în închisoare, atunci când Dragnea, președinte al PSD și conducător din umbră al guvernelor Grindeanu, Tudose și Dăncilă, era omul care controla întreaga țară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG