Linkuri accesibilitate

Fostul ministru PSD, Dan Șova, scapă de închisoare în dosarul CET Govora


Dan Şova a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. 
Dan Şova a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul senator și ministru PSD, Dan Şova, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în dosarul "CET Govora".

În 2021, la instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, Dan Şova a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani cu executare. La judecarea apelului, ICCJ a redus pedeapsa cu un an şi a dispus suspendarea executării acesteia, transmite Agerpres. Tot la instanţa de fond, judecătorii au dispus și confiscarea sumei de 100.000 euro de la Dan Şova.

Fost ministru al transporturilor în guvernul Ponta, Dan Şova a mai fost condamnat în acest dosar la trei ani închisoare, în 2018. El a fost însă eliberat din penitenciar după şase luni, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale. Este vorba despre hotărârea care constata nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro în schimbul folosirii influenţei pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora Râmnicu Vâlcea la acea vreme.

Astfel, directorul general urma să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură. Contractul era de tip abonament lunar, cu o valoare de 10.000 euro pe lună.

Fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, avea la rândul lui o condamnare de trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Procurorii au susținut că Mihai Bălan a prejudiciat CET Govora cu peste 1,3 milioane lei și a obținut, în același timp, foloase necuvenite.

ICCJ a dispus încetarea procesului penal în cazul lui Mihai Bălan ca urmare a prescrierii faptelor.

Conform DNA, societatea de avocaţi contractată prin influența lui Dan Șova emitea lunar către CET Govora facturi pentru activităţi de asistenţă juridică. În aceeaşi perioadă, senatorul Dan Șova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

Într-o a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 de euro, au susținut procurorii.

DNA menţionează, potrivit Agerpres, că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost orientaţi, în mod direct, către plata unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG