Linkuri accesibilitate

Dăncilă a oprit rapid revolta grupării Stănescu și aleargă pe un culoar sigur spre șefia PSD. Ș. Nicolae se vede prezidențiabil


Viorica Dăncilă le-a spus membrilor CEx că PSD va ajunge la 20% dacă vor continua luptele interne
Viorica Dăncilă le-a spus membrilor CEx că PSD va ajunge la 20% dacă vor continua luptele interne

V. Dăncilă are șanse mari să devină singurul candidat pentru funcția de președinte PSD. Surse din partid susțin că premierul este greu de combătut în Congres și că disputele vor fi pentru funcția de președinte executiv și secretar general.

Primul moment mai aprins din Comitetul Executiv al PSD a fost legat de propunerea lui Paul Stănescu de a se amâna Congresul din 29 iunie pentru alegerea președintelui partidului. Fostul președinte executiv a spus că actualul Congres este prea din scurt și nu face bine PSD.

Viorica Dăncilă l-a ascultat pe Stănescu după care i-a adus aminte că în primăvara acestui an i-a propus să candideze la europarlamentare și să renunțe la guvernare. „Atunci nu te mai gândeai la partid, Paul?“, a fost replica premierului, potrivit unor surse participante la ședință.

Singurul care a rămas alături de Paul Stănescu a fost Marcel Ciolacu. Ceilalți lideri PSD au spus că decizia privind Congresul a fost luată deja prin vot la precedentul Comitet Executiv și că nu este bine ca tema să fie reluată. Alături de premier, a luat cuvântul și Marian Oprișan, vicepreședinte PSD, care a spus că partidul nu trebuie să se răzgândească.

„Vreți să arătăm că ezităm, că azi luăm o decizie și mâine o întoarcem? Nu ne răzgândim”, a fost poziția premierului în fața colegilor de partid.

Ea le-a atras atenția șefilor de organizații că urmeză un moment important în Parlament legat de moțiunea de cenzură și că trebuie să discute cu parlamentarii. În ultima săptămână, PSD a pierdut trei deputați care au trecut la Pro România.

Cine votează pentru moțiunea de cenzură, pleacă din partid. Am avut o președinție de succes a Consiliului Uniunii Europene, să nu vă gândiți că dacă vin alții la guvernare vor duce mai departe ce am făcut noi”, le-a transmis Viorica Dăncilor șefilor de organizații. Aceștia au spus că doresc păstrarea puterii, singurul care constant a fost pentru ieșirea de la guvernare fiind Robert Negoiță.

Premierul le-a atras atenția că toată campania de la prezidențiale o să aibă la bază ce se realizează la guvernare.

Tensiuni în PSD, se propune autoevaluarea

Tensiunile din interiorul partidului au ieșit și acum la iveală. Dacă la ultimul Comitet Executiv, Marcel Ciolacu l-a înjurat pe Marian Oprișan, acum a venit rândul unui conflict între Robert Negoiță și Niculae Bădălău. Enervat că primarul Sectorului 3 a declarat înaintea Comitetului Executiv că ar fi „un coșmar” ca partidul să fie condus de tripleta Dăncilă – Bădălău – Oprișan, actualul ministru al Economiei i-a reproșat lui Negoiță că nu s-a implicat în campania electorală. Cei doi și-au aruncat mai multe acuze. Viorica Dăncilă l-a criticat public pe Negoiță pentru luările de cuvânt după ședința Comitetului Executiv.

Noi avem alegeri locale la anul, ne batem pentru ca primarii noștri să aibă pensii speciale și vine Negoiță să se dea mare, că el nu vrea pensii speciale”, a declarat pentru Europa Liberă un participant la ședința Comitetului Executiv.

Negoiță a cerut restructurarea Guvernului și reducerea numărului de angajați din ministere și agenții. „Mai puține amante, mai puține cumetrii, am spus-o apăsat în partid că trebuie redus numărul de ministere. Trebuie să transparentizăm activitatea Guvernului, este cea mai puțin transparentă activitate, nu suntem în Africa, în Congo. Vreau să văd câți angajați are un minister și care e fișa postului”, a fost solicitarea vicepreședintelui PSD.

Nemulțumiri a avut și liderul TSD, Gabriel Petrea, care a spus că trebuie să arate mai multe transparență. „Nu mai vrem să aflăm deciziile de la televizor”, a spus Petrea în ședința CEX.

Marcel Ciolacu a vorbit despre problemele din organizații și a adăugat că trebuie rezolvată rapid problema votului din diaspora. Nu și-a uitat însă colegii, cărorea le-a sugerat că e cazul să își facă o autoevaluare pentru a vedea dacă „fac bine sau rău PSD".

Președinta interimară a PSD a fost iritată de certurile interne și le-a spus membrilor CEx că, dacă ele vor continua, partidul are șanse mari să scadă sub 20%. Mai mulți lideri PSD i-au transmis premierului că presa spune că a prezentat un sondaj cu aceste cifre, iar Dăncilă le-a transmis că este vorba doar de trendul pe care merge partidul dacă situația nu se liniștește.

Congres în martie 2020, se caută prezidențiabil

Viorica Dăncilă și-a anunțat colegii că un Congres ordinar al partidului urmează să aibă loc în martie 2020. Atunci urmează să fie puse la bătaie toate funcțiile în partid, ceea ce i-a făcut pe mulți social-democrați să se întrebe dacă merită să intre în competiție în luna iunie pentru funcția de președinte executiv și președinte interimar. Actuala conducere este cea care va deconta rezultatul de la alegerile prezidențiale. Marian Oprișan, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și Niculae Bădălău au anunțat în ședințele partidului că nu vor să candideze la acest Congres.

„Viorica Dăncilă trebuie să vină cu fețe noi, cu nume noi pentru funcțiile de la Congres. Cea mai importantă poziție este cea de secretar general, pentru că el va pregăti partidul pentru cele trei runde de alegeri. Trebuie să fie un om echilibrat și să știe bine partidul”, a fost poziția unui lider de organizație.

În discursul său din fața Comitetului Executiv, Șerban Nicolae a spus că vrea să fie candidatul la prezidențiale. În partid, sunt voci care nu văd cu ochi buni această candidatură, dar totul urmează să fie decis în Congresul care va avea loc în luna iunie. Până atunci, se fac măsurători sociologice, în care sunt măsurați lideri PSD, Călin Popescu Tăriceanu, dar și oameni din afara partidului.

Viorica Dăncilă a gafat în CEX

Aproape de finalul Comitetului Executiv, când se terminaseră discuțiile privind calendarul privind Congresul extraordinar, după ce se stabiliseră și numărul delegaților, Viorica Dăncilă a spus „în acest sex”. În acel moment, din sală s-au auzit mai mulți lideri care încep să râdă, iar premierul s-a corectat imediat, revenind cu formularea „în acest sens”.

„A greșit femeia, dar se pare că avem mulți colegi misogini, care cred că nu au greșit niciodată și au dat imediat această informație presei. A fost o combinație între cuvântul CEX și sens, a greșit, asta e. Dar nu înseamnă nimic”, a încercat să o apere un lider de organizație.

„Sunt hotărâtă să candidez la Congres, pot să am o abordare care să unească organizațiile și să dea un impuls ca să ne mobilizăm pentru alegerile prezidențiale. Eu chiar cred că pot face acest lucru, este important ce putem să facem în perioada următoare, astfel încât PSD să câștige alegerile prezidențiale”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul Comitetului Executiv.

Ea a subliniat că nu va veni împreună cu o echipă la Congres și fiecare este liber să candideze pentru funcțiile puse în joc.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG