Linkuri accesibilitate

Dăncilă nu se lasă: Îl propune pe Negrescu comisar european. Iohannis: Refuzați să înțelegeți că nu mai aveți legitimitate


Prime minister Viorica Dancila and president Klau Iohannis
Prime minister Viorica Dancila and president Klau Iohannis

Viorica Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României. Replica președintelui nu a întârziat: Nu aveți nicio legitimitate să mai faceți vreo propunere”.

Premierul demis Dăncilă a confirmat informația că fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, este nominalizarea pentru funcţia de comisar european din partea României. Scrisoarea urmează să fie trimisă marți la Bruxelles.

„Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experiența de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experiența pe care o are pentru funcția de comisar european”, a spus Viorica Dăncilă aflătă în campanie electorală la Săndulești, județul Cluj,

„Îl recomandă și Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles”, a completat premierul demis.

Reacția președintelui Klaus Iohannis a fost rapidă și fermă.

”Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european

Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni”, spune președintele într-o declarație de presă.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai repede posibil un candidat la funcția de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

„Este urgent și se așteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcție în România, să trimită, cât mai repede posibil, un candidat, și este în contact cu omologii săi din România în acest sens", a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG