Linkuri accesibilitate

Danemarca, al doilea stat european care relaxează restricțiile


Danemarca, Horsens după ce guvernul danez a impus o reducere drastică a vieții sociale, 18 martie 2020
Danemarca, Horsens după ce guvernul danez a impus o reducere drastică a vieții sociale, 18 martie 2020

Danemarca, una din primele state europene care și-a închis economia ca măsură de prevenție în fața pandemiei de coronavirus, se pregărește pentru revenire treptată la viața de dinainte de criză.

Danemarca s-a alăturat Austriei şi devine a doua ţară din Europa care anunţă o relaxare treptată a măsurilor impuse pentru a încetini răspândirea noului coronavirus. Decizia a fost luată în contextul scăderii numărului de îmbolnăviri, scrie Bloomberg.

Primul pas este făcut prin deschiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare, din 15 aprilie, doar cu condiția ca numărul infectărilor să rămână stabil, a anunțat, luni seară, prim-ministrul Mette Frederiksen.

Premierul a precizat şi că va începe discuţiile cu mediul de afaceri pentru a începe redeschiderea treptată a birourilor.

Numărul îmbolnăvirilor în Danemarca „merge în direcţia cea bună”, dar chiar şi aşa, unele restricţii vor rămâne în vigoare pentru lunile următoare. „

Am reuşit să evităm nenorocirea care s-a întâmplat în alte ţări”, a spus Frederiksen. „Singurul motiv pentru acest lucru este că am acţionat devreme”, a continuat premierul danez.

Danemarca şi Austria sunt printre primele ţări din Europa care au impus restricţii ca răspuns la focarul de COVID-19.

Până acum, Danemarca a înregistrat 4681 de cazuri de îmbolnăviri şi 312 decese. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus 187 de persoane şi 8 şi-au pierdut viaţa.

Luni, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat că Austria va relaxa progresiv restricţiile privind deplasările începând cu 14 aprilie.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a explicat că scopul guvernului este „o revenire la normal pe etape” și le-a cerut oamenilor să mențină „cea mai strictă disciplină".

Dacă toate decurg conform planului, micile magazine, precum şi cele cu produse de grădinărit vor putea fi redeschise pe 14 aprilie, imediat după Paştele catolic. Vor urma apoi, a mai adăugat șeful guvernului de la Viena, toate magazinele, mall-urile şi saloanele de coafură la 1 mai, iar la mijlocul lunii viitoare ar putea fi redeschise restaurantele şi hotelurile, în timp ce marile adunări publice vor rămâne interzise până cel puţin la sfârşitul lunii iunie.

Restricţiile de deplasare vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce şcolile vor sta închise până la mijlocul lunii mai.

XS
SM
MD
LG