Linkuri accesibilitate

Danemarca, trei arestări pentru spionaj în favoarea Arabiei Saudite


„Acesta este un caz foarte grav, în care Arabia Saudită și Iranul și-au transferat rivalitatea pe teritoriul Danemarcei”, a declarat Finn Borch Andersen, șeful serviciului de securitate danez

Trei membri ai unei mișcări secesioniste iraniene au fost arestați în Danemarca sub suspiciunea de spionaj în favoarea Arabiei Saudite, au anunțat luni autoritățile daneze, citate de DPA.

Cei trei au fost membri de seamă ai unui grup numit Mișcarea de Luptă Arabă pentru Eliberarea Ahvaz - Iran (ASMLA), a declarat Finn Borch Andersen, șeful serviciului de securitate danez PET, la o conferință de presă.

Aceștia au fost implicați în „activități de spionaj în numele unui serviciu de informații saudit, din 2012 până în 2018”, a adăugat el.

Suspecții au colectat informații despre persoane din Danemarca și din străinătate și au transmis aceste informații unui serviciu de informații saudit, conform PET.

O audiere pentru arestarea lor preventivă a avut loc marți, timp în care PET va solicita o audiere cu ușile închise.

„Acesta este un caz foarte grav, în care Arabia Saudită și Iranul și-au transferat rivalitatea pe teritoriul Danemarcei”, a explicat Andersen.

ASMLA acuză Teheranul că a comis infracțiuni împotriva grupului minoritar Ahvaz.

La rândul său, Iranul consideră că ASMLA este o organizație teroristă și o învinovățește pentru atacul din septembrie 2018, dat la o paradă militară, în urma căruia au fost ucise peste 25 de persoane în orașul Ahvaz.

Teheranul a acuzat în trecut Danemarca și Olanda că au adăpostit membri ai grupării militante.

În 2018, PET a declarat că serviciile de informații iraniene intenționează să lanseze atacuri asupra iranienilor aflați în exil, declanșând o masivă operațiune de protecție a lor, dar Teheranul a negat oficial orice implicare.

Luni, PET a cerut, de asemenea, arestarea în lipsă a unui ofițer de informații iranian legat de complotul din 2018, a mai spus Andersen.

Un iranian născut în Norvegia se află în custodie daneză după complotul din 2018.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG