Linkuri accesibilitate

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: România nu poate evita recesiunea


Daniel Daianu
Daniel Daianu

România nu are cum să evite o recesiune, dar economia nu se va prăbuși, spune Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Nu avem cum să evităm o recesiune, însă economia nu se va prăbuși, avem servicii de bază care vor continua, întreprinderi care continuă să lucreze, agricultura va continua să se practice. Și ceea ce fac medicii, cei care sunt pe front, asta înseamnă activitate economică și socială. Acest lucru e important. Trăim vremuri cu mari incertitudini. Toate cifrele pe care le avansăm trebuie privite cu mare circumspecție. Nu vom putea avea creștere economică, vom avea o scădere a activitate economică, important să nu se ajungă la 10 - 15 la sută scădere de activitate”, a spus președintele Consiliului Fiscal într-un interviu acordat joi Digi24.

Dăianu spune că, potrivit calculelor făcute de Consilul Fiscal, şomajul tehnic poate fi susţinut luni de zile,

„Şomajul tehnic este obligatoriu şi se poate susţine prin redistribuire de resurse. Ar fi imoral să lăsăm aceste persoane de izbelişte. Avem şi la Consiliul Fiscal unele calcule, luni de zile se pot acoperi asemenea cheltuieli dedicate şomajului tehnic. Avem o situatie de mare vitregie cu bugetul public, am văzut cum s-a terminat bugetul anul trecut cu deficit (de peste 4%), România nu are monedă de rezervă (deci) noi nu ne permitem un pachet de asistenţă cum e configurat peste Ocean sau în Germania, dar putem avea o creştere a deficitului bugetar de 2-3% din PIB, dar cheltuială raţională care este dedicată luptei împotriva coronavirusului şi acoperirii cheltuielilor de şomaj pentru că nu putem lăsa oamenii de izbelişte", a spus Daniel Dăianu.

El a propus instituirea unei taxe de solidaritate de la un anumit nivel al veniturilor.

„Am făcut o propunere de pildă ca să se aplice, cel puţin temporar o taxă de solidaritate. Am avut o taxă pentru a achiziţiona ceea ce face parte din patrimoniul românesc, când a fost vorba despre Brâncuşi. De ce să nu facem cu atât mai mult acum, când este vorba de patrimoniul uman al României, să salvăm vieţi omeneşti, o taxă? De fapt aici am testa sentimentul de solidaritate. O taxă de solidaritate care să fie acceptată de societatea românească, de la un anumit nivel al veniturilor. Nu mă refer numai la salarii. Să se aplice această taxă temporar care să suplimenteze resursele alocate pentru primul front de luptă (cel medical – n.red.). Ar avea şi o încărcătură simbolică mare. Am putea să creăm un fond de solidaritate", a mai spus Daniel Dăianu.

XS
SM
MD
LG