Linkuri accesibilitate

Darius Vâlcov a demisionat. „Primul între consilierii Vioricăi Dăncilă” va fi înlocuit cu un fost apropiat al lui Victor Ponta


Darius Valcov a demisionat

Darius Vâlcov a demisionat, luni, după o discuție cu șefa Guvernului, Viorica Dăncilă. Premierul anunțase încă de săptămâna trecută că Vâlcov va pleca de la Palatul Victoria, împreună cu Anca Alexandrescu, ambii, fideli lui Liviu Dragnea

Darius Vâlcov, primul între consilierii premierului” și „autorul programului de guvernare al PSD”, cum era prezentat în epoca Dragnea, dar și condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, și-a scris demisia, potrivit unor surse PSD.

Plecarea sa fusese anunțată încă de săptămâna trecută, când Viorica Dăncilă a declarat că nu îi va mai fi colaborator la Palatul Victoria.

De fapt, premierul ceruse acordul încă de săptămâna trecută în forurile de conducere ale social-democraților pengtru a-i demite pe Vâlcov și pe Anca Alexandrescu. Ambii erau considerați „umbrele” lui Liviu Dragnea. Alexandrescu raporta fiecare mișcare a Vioricăi Dăncilă, în vreme ce Vâlvoc, potrivit relatărilor oamenilor din PSD, era șeful de facto al Executivului.

Darius Vâlcov a fost prezentat în epoca Dragnea ca fiind autorul programului de guvernare, dar și al controversatei OUG114, cea despre care se pare că ar urma să fie abrogată de Cabinetul Dăncilă.

Darius Vâlcov s-a aflat în cercul extrem de strâmt al luării de decizii în timpul în care PSD a fost condus de Liviu Dragnea, într-o perioadă în care formațiunea se afla la guvernare, însă forurile de conducere executivă ale partidului nu mai erau convocate. S-a scris despre Vâlcov că s-ar fi aflat într-o relație de prietenie cu Dragnea, frecventând petrecerile de la Scroviștea, reședința destinată șefilor de stat în care se mutase fostul președinte al PSD.

Vâlcov a cunoscugt ascensiunea în PSD încă din perioada mandatului lui Victor Ponta, însă prietenia cu Liviu Dragnea l-a propulsat în conducerea din umbră a Guvernului PSD de după alegerile din 2016. Ca și Dragnea, Darius Vâlcov nu putea fi numit ca membru al Guvernului pentru că avea o condamnare în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. Este vorba despre celebrul dosar în care procurorii DNA au arătat că Vâlcov primea mită la cimitir și ascunsese lingouri de aur și tablouri cu semnături celebre pe piața internațională de artă în pereții casei.

În locul lui Darius Vâlcov va fi numit Remus Borza pentru domeniul economic, un politician aflat în umbră până acum, dar care a fost lansat pe scena publică pe vremea când leadershipul la PSD și la Guvern era reprezentat de Victor Ponta. Borza a primit încă de joi statutul de consilier onorific al Vioricăi Dăncilă pe probleme economice și de fiscalitate.

Borza a fost coleg de facultate cu Victor Ponta și, în guvernarea acestuia a fost administrator al dosarului de insolvență al Hidroelectrica. A candidat pe listele de deputați ALDE la alegerile din 2016, iar la demiterea Guvernului Grindeanu, un an mai târziu, a fost exclus din ALDE pentru că s-a alăturat taberei Grindeanu-Ponta și a susținut încercarea eșuată de menținere la putere a acelui executiv, care i s-a opus, pentru scurtă vreme, lui Liviu Dragnea.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG