Linkuri accesibilitate

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă


Fostul ministru Darius Vâlcov a fost condamnat, marți, la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție. Decizia Tribunalului Dolj nu este definitivă.

Darius Vâlcov a fost primar de Slatina între 2004 și 2012, iar ulterior trecerii de la PD la PSD a fost propulsat ministru al Bugetului, apoi de Finanțe (în guvernele Ponta), respectiv consilier pe probleme economice al premierului Dăncilă. El a fost considerat „eminența cenușie" din spatele programului economic de guvernare din perioada în care PSD era condus de Liviu Dragnea.

Vâlcov a fost condamnat marți, de magistrații Tribunalului Dolj, la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare de mită, arată Mediafax.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, de 6 ani și 6 luni, instanța a decis și că timp de trei îi este interzis să fie primar, ca pedeapsă complementară.

Totodată, potrivit minutei, se dispune confiscarea sumei de 4.296.270 lei de la inculpat și menține măsurile asiguratorii institite prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie.

Decizia Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Dosarul a fost înregistrat în 2017 la Tribunalul Dolj, iar fostul ministru și fost consilier al fostului premier Viorica Dăncilă, este acuzat de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în 2012, Vâlcov, în calitate de primar al Slatinei, i-ar fi cerut unui om de afaceri 10% din sumele încasate de firma sa de la primărie.

De asemenea, Vâlcov ar fi primit în 2013, în mai multe tranşe de la respectiva firmă, peste 2 milioane de lei, astfel încât omul de afaceri să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

În această manieră, Vâlcov ar fi procedat şi în alte două cazuri.

„Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei”, a precizat DNA la momentul trimiterii în judecată.

Darius Valcov mai are o condamnare, pronunțată de Înalta Curte, în faza de fond, la 8 ani de închisoare pentru corupție. Judecata apelului în acest caz a fost suspendată, după ce Completul de 5 judecători de la Înalta Curte a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cazul deciziei CCR privind completurile specializate.

Pe 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG