Plățile au fost făcute de o fundație denumită Zagatka, deținută de vărul său îndepărtat Álvaro de Orleans. În Spania, utilizarea acestor zboruri este considerată o plată în natură și este supusă impozitului pe venit.
Informația a fost publicată de cotidianul spaniol El Pais, care a citat „surse care au cunoștință despre operațiune și au ținut să-și păstreze anonimatul”.
Nu e prima plată pe care fostul monarh o face către autoritățile fiscale din Spania. În decembrie 2020, Juan Carlos I a mai achitat 680.000 de euro, printr-o declarație voluntară.
Acea sumă a reprezentat o regularizare a unor sume pe care ex-regele Spaniei le-a primit în secret, între 2016 și 2018, de la antreprenorul mexican Allen Sanginés-Krause, un om de afaceri cu vaste interese financiare în Spania.
Procurorul general al Spaniei a anunțat luna trecută că a demarat o nouă anchetă împotriva fostului rege al țării. Anchetatorii investighează, printre altele, dacă Juan Carlos I a folosit carduri de credit aferente unor conturi deschise pe numele altor persoane, faptă care s-ar putea dovedi o posibilă infracțiune de spălare de bani.
Plățile cu acele carduri de credit ar fi fost realizate după anul 2014, când Juan Carlos a abdicat, ceea ce înseamnă că fostul monarh nu ar mai putea beneficia de imunitatea de care se bucură șefii de stat.
Sursa citată a precizat că avocatul său, Javier Sanchez-Junco, a confirmat decontarea impozitului din decembrie, însă nu a putut fi contactat pentru a confirma și plata celor patru milioane de euro.
Investigațiile împotriva regelui
Juan Carlos mai este investigat în prezent de o echipă de patru procurori și în alte dosare. Aceștia au deschis trei anchete pe numele fostului monarh, scrie El Pais.
Una dintre investigații vizează presupuse comisioane ilegale pe care Juan Carlos le-ar fi primit în cadrul contractului pentru construirea legăturii de tren de mare viteză de la Medina către Mecca/Arabia Saudită. Acel contract a fost atribuit unui consorțiu spaniol pentru 6,5 miliarde de euro.
A doua investigație vizează primirea fondurilor menționate mai sus de la Allen Sanginés-Krause, iar a treia e despre presupusa deținere a unor conturi în paradisuri fiscale.
Echipa juridică a regelui emerit este încrezătoare că primul caz va fi clasat, deoarece la momentul acuzațiilor el era încă monarhul domnitor și, ca atare, avea imunitate totală de urmărire penală. Ei cred că al doilea caz nu se va concretiza deoarece datoriile au fost regularizate. În al treilea caz, Juan Carlos neagă existența unor astfel de conturi secrete.
Scandalul din jurul ex-regelui
Fostul rege al Spaniei a părăsit țara în august 2020 și locuiește în prezent în Arabia Saudită. Anunțul a fost făcut la acel moment de Casa Regală, care arăta într-un comunicat că Juan Carlos I și-a motivat plecarea pe baza repercursiunilor publice ale „unor evenimente trecute” din viaţa sa privată.
Dincolo de suspiciunile de corupție, Juan Carlos a fost implicat în ultimii ani și în mai multe scandaluri publice. În iulie 2018, presa spaniolă a publicat înregistrări în care fosta sa amantă Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein) afirma că Juan Carlos ar fi încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina, în anul 2011.
Regele Juan Carlos I a abdicat în 2014, în favoarea fiului său, Felipe, prinț de Asturias. Monarhul a invocat la acel moment probleme de sănătate, dar și a făcut referire și la scandalurile care au zguduit Casa Regală în perioada respectivă.
Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias s-a născut pe 5 ianuarie 1938, la Roma.
A devenit rege în noiembrie 1975, fiind succesorul dictatorului Franco.