Linkuri accesibilitate

73 de cazuri de COVID-19 în căminele din Capitală. DSP dă amenda maximă. DGASMB, plângere penală


Direcția de Sănătate Publică București a dat luni amenzi de 20.000 de lei mai multor centre rezidențiale din Capitală după ce 75 de persoane, îngrijitori sau asistați, au fost depistați cu COVID-19. În consecința acestei amenzi, PMB i-a făcut plângere penală DSP.

„Nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar și administrativ, toate măsurile care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfecției terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spații special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice)”, transmite Direcția de Sănătate Publică București.

DSP a recomandat limitarea internărilor și interzicerea vizitelor aparținătorilor, supraveghere epidemiologică, repetarea testelor la apariția simptomelor, separarea suspecților de infectare, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție și reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea echipamentului de protecție.

„Pentru neinstituirea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile, a fost aplicată amendă contravențională, persoanei responsabile, conf prevederilor HG nr. 857/2011, în valoare de 20.000 lei”, transmite DSP fără să spună și care este persoana responsabilă pentru situația din mai multe centre aflate în subordinea autorităților locale.

La scurt timp, însă, Directia Generală de Asistență Socială a Municipiului București a anunțat că va face plângere penală împotriva DSP București pentru că, deși la Centrul Rezidential de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Berceni au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus 47 de beneficiari și 28 de angajați, DSP București a declarat că nu are posibilitatea să testeze persoanele din Centru. Este vorba despre 479 de persoane - 246 de angajați și 233 de beneficiari.

„În consecință, după ce a așteptat timp de 3 zile ca DSP să efectueze testarea celor din Centrul Rezidențial din Berceni, pentru a urgenta procedura și pentru a suplini lipsa de reacție a DSP, DGASMB a efectuat testarea prin resurse interne deși, potrivit legislației în vigoare, personalul centrelor rezidențiale trebuie testat de către DSP, de două ori pe lună, iar beneficiarii trebuiau testați la apariția primului caz sau a simptomelor”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

„DGASMB informează că testarea celor 479 de persoane (personal și beneficiari) s-a efectuat vineri și sâmbătă, după ce un beneficiar al centrului a fost internat în spital pentru o afecțiune acută, moment în care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus.

În prezent, toți beneficiarii și angajații care au fost depistați pozitivi sunt asimptomatici și au fost internați, în functie de patologiile asociate, la spitalele Colentina, dr. Victor Babeș, dr. Marius Nasta, Monza și spitalul de la institutul 'Ana Aslan' din Otopeni.

La Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Berceni au fost intreprinse măsuri de siguranță sanitară, respectiv autoizolarea personalului la locul de muncă, revizuirea protocoalelor de siguranță medicală și decontaminarea incintelor cu substanțe puternic virucide.

Menționăm că angajații DGASMB au fost testați ultima oară în data de 9 mai, după finalizarea perioadei de autoizolare la locul de muncă, rezultatele fiind negative pentru tot personalul”, se mai arată în comunicat.

XS
SM
MD
LG