Linkuri accesibilitate

De ce își rod unghiile de nervi baronii PSD și ce vrea Dăncilă


Premierul Viorica Dăncilă și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când încă mariajul funcționa
Premierul Viorica Dăncilă și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când încă mariajul funcționa

Baronii PSD sunt nervoși, mulți au insistat în diverse întâlniri informale pentru ieșirea de la guvernare, mai ales că moțiunea de cenzură are șanse mari să treacă. Doar că premierul Dăncilă se ține tare pe poziție și ar vrea să propună un guvern de largă uniune națională până în prezidențiale.

Paul Stănescu, Nicolae Bădălău și Marcel Ciolacu își rod unghiile de nervi după spargerea Coaliției și ieșirea ALDE de la guvernare, presând pentru intrarea în opoziție, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD. Nu sunt singurii baroni care susțin că dacă moțiunea de cenzură trece sau restructurarea guvernului pică la votul de încredere din parlament, nu mai are niciun rost să se agațe de putere. ”Nu facem decât să ne erodăm și mai mult și să ne tăiem craca de sub picioare la prezidențiale, iar șansele lui Dăncilă de a intra în turul doi vor tinde spre zero”, susțin ei.

Și nu sunt singurii. Există un curent serios în PSD care merge în direcția asta, cu argumentul precedentelor din 2009 și 2015 (guvernul Cioloș), când ieșirea de la guvernare înainte de alegeri a fost utilă partidului.

Problema e că nu vrea Viorica Dăncilă, care susține că activul de partid și primarii se vor demobiliza dacă pleacă de la putere și că situația de azi nu este similară cu cea din 2009, acum PSD fiind după o înfrângere usturătoare la europarlamentare. ” E încăpățânată și are idei fixe, s-a trezit cu puterea în brațe, dar nu știe cum să procedeze cu ea”, ne spune un lider PSD.

Nervozitatea e cu atât mai mare cu cât ALDE nu dă semne că vrea să-și retragă de la putere și eșaloanele doi și trei. Asta înseamnă nu doar secretarii de stat, ci și oamenii din instituțiile și companiile de stat. ”Dar nici noi nu îndrăznim să punem piciorul în prag pentru că partajul cel mai complicat e în terioriu, unde nu avem interesul să ne certăm definitiv și să pierdem majoritățile din consiliile locale”, spun sursele citate pentru Europa Liberă.

Pe de altă parte, în PSD există certitudinea că PNL, chiar dacă își trece moțiunea de cenzură, nu va dori să intre la guvernare. ”Moțiunea e mai mult un semnal politic, dar din ce am vorbit noi cu liberalii nu vor să se bage acum la guvernare, așa că vor căuta un subterfugiu să ne lase tot pe noi, dar să dea senzația electoratului că ei au făcut ceea ce trebuie. Pe asta mizează și Dăncilă, de fapt”.

Ideea că opoziția, în special PNL, care a anunțat însă că depune moțiunea de cenzură doar după ce strânge peste 236 de semnături, inclusiv de la ALDE și Pro România, nu trebuie să se bage la guvernare este împărtășită și de analiștii și consultanții politici. Valeriu Turcan, de exemplu, declară pentru Europa Liberă că ar fi o ”eroare majoră” ca PNL să intre la guvernare până în alegerile prezidențiale.

”În primul rând, nu știi ce găsești acolo, mai ales având în vedere dezbaterea legată de măsluirea cifrelor macroeconomice, eu nu cred că au acces la date în acest moment ca să aibă o minimă predictibilitate a lucrurilor. De asemenea, o guvernare, mai ales după nenorocirea din ultimii trei ani, are nevoie de autoritate pentru a repune instituțiile la muncă, or această autoritate ar lipsi. Deci mie mi se pare că ar fi o eroare majoră ca în acest moment, în absența unor clarificări de tipul celor discutate, să se bage la așa ceva”.

Pe de altă parte, spune Turcan, adevăratul test al ieșirii de la guvernare nu va fi decât moțiunea de cenzură. ” S-ar putea ca ieșirea de la guvernare să fie o reciclare tot în interiorul coaliției majoritare. Testul moțiunii va fi testul lor, al celor e la ALDE și Pro România. Altfel poate fi și un artificiu electoral toată această construcție cu ieșirea de la guvernare”, susține Turcan.

Lucrurile nu par a fi tranșate nici de o parte, nici de cealaltă. La PNL se fac socoteli peste socoteli și sunt analizate variante de acțiune, a început tatonarea celor de la ALDE și Pro România pentru strângerea semnăturilor pe motiune, dar nu e chiar zor mare. La Cotroceni se caută cel mai potrivit răspuns la propunerile de miniștri interimari trimiși de premierul Dăncilă, iar din informațiile Europei Libere, cei trei înlocuitori pentru portofoliile ocupate până acum de ALDE vor fi respinși in corpore. Nici Dana Gârbovan se pare că nu va fi acceptată de președinte, care în schimb va semna plecarea ei din magistratură.

La PSD se pregătește intens întâlnirea largită din acest week-end de la malul mării. Acolo Dăncilă vrea să fie fermă în fața presiunilor și să ceară acordul pentru un guvern de așa-zisă uniune națională în ipoteza în care moțiunea de cenzură trece. ”Problema e că de la opoziție nu vrea nimeni să se bage în așa ceva, demersul lui Dăncilă e sortit eșecului din start. În partid i s-a spus deja asta”, relatează pentru Europa liberă sursele citate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG