Linkuri accesibilitate

De ce a cumpărat Turcia rachete rusești. Urmează sancțiuni din partea SUA?


Președintele Turciei
Președintele Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan crede că nu vor exista sancțiuni americane împotriva țării sale din cauza rachetelor S-400 de producție rusească, pe care le-a negociat cu Vladimir Putin și care vor ajunge în Turcia peste două săptămâni.

Turcia şi SUA, aliaţi în cadrul NATO, sunt în dispută în legătură cu decizia Ankarei de a achiziţiona rachete S-400. Washingtonul a atenţionat cu impunerea de sancţiuni dacă livrarea va avea loc. Turcia a respins avertismentul, spunând că nu va renunţa, potrivit Reuters

"În zece zile, poate într-o săptămână, va ajunge primul transport. I-am spus deschis acest lucru lui Trump", a declarat Erdogan, citat de ziarul Hurriyet, după o întâlnire cu preşedintele american.

SUA spun că rachetele S-400 compromit înţelegerea legată de avioanele de luptă F-35 ale companiei americane Lockheed Martin, pentru care Turcia este producător şi cumpărător. Washingtonul a început de asemenea oficial procesul de a exclude Turcia din programul privind avioanele F-35, oprind instruirea piloţilor turci în SUA.

Erdogan a declarat sâmbătă că Trump i-a transmis că nu vor exista sancţiuni din cauza acordului cu Rusia, după ce preşedintele american a afirmat că Turcia a fost tratată nedrept în legătură cu această decizie. În acest context, Erdogan a insistat asupra faptului că Turcia şi SUA sunt "parteneri strategici", dar a subliniat că "nimeni nu poate să intervină în ceea ce priveşte suveranitatea turcă".

În încercarea de a schimba opţiunea preşedintelui turc, Statele Unite au propus furnizarea de rachete Patriot produse de Raytheon, dar preşedintele turc a apreciat că propunerea SUA este mai puţin interesantă decât propunerea Rusiei.

Potrivit lui Trump, responsabiliatea pentru această situaţie îi revine predecesorului său Barack Obama, care ar fi impus condiţii "nedrepte" Turciei pentru achiziţionarea rachetelor Patriot atunci când Ankara dorise să le achiziţioneze, conform Reuters.

"Suntem într-o situaţie foarte complicată pentru că preşedintele Erdogan nu a putut să cumpere rachete Patriot", a apreciat Trump alături de preşedintele turc. "Nu se pot face afaceri în felul acesta. Nu este bine", a adăugat el.

Întrebat dacă ştie dacă SUA vor impune sancţiuni Turciei, Donald Trump a răspuns:"Este un schimb de bune practici" şi fiecare parte evaluează "soluţii diferite".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG