Linkuri accesibilitate

Blocați în Vamă | De ce stau TIR-urile cu ajutoare pentru ucraineni și câte 30 de ore la granița din România


De ce stau TIR-urile cu ajutoare pentru ucraineni și câte 30 de ore la granița din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

Autovehiculele de transport marfă au format șiruri și de aproape 30 de kilometri pentru a aștepta să iasă din România, pe la Siret, și să intre în Ucraina, prin localitatea Porubne.

Șoferii de TIR care vor să ajungă în Ucraina cu alimente sau ajutoare pentru sărbătorile de iarnă sunt nevoiți să aștepte la punctul de trecere al frontierei de la Siret/jud. Suceava și câte 30 de ore.

Traficul intens datorat sărbătorilor, procedurile vamale complicate cauzate de războiul din Ucraina și blocajele tehnice din alte puncte de frontieră sunt motivele pentru care TIR-urile așteaptă și mai mult de o zi la coadă pentru a trece în Ucraina.

Coloana de autocamioane a atins în această săptămână și peste 25 de kilometri lungime, la ieșirea din vama Siret, pe DN2, din județul Suceava, potrivit datelor oferite de Prefectura Suceava Poliția de Frontieră.

Între 400 și 850 de TIR-uri au așteptat constant în ultimele zile să iasă din România spre Ucraina prin punctul de frontieră din orașul Siret, județul Suceava, conform estimărilor realizate de polițiștii de frontieră.

Autocamioanele au format o coadă de 25 de kilometri pentru a aștepta să treacă în Ucraina
Autocamioanele au format o coadă de 25 de kilometri pentru a aștepta să treacă în Ucraina

Traficul a început să se dubleze în special după 12 decembrie, iar după 14 decembrie s-a ajuns să fie și de zece ori mai mare decât într-o zi obișnuită. În medie, pe la Siret trec 100 de autocamioane.

Urmarea: timpul de așteptare în coloană a depășit și 30 de ore pentru un TIR, ne-a transmis Prefectura Suceava.

Formalitățile vamale

Blocajul a fost cauzat în primul rând de formalitățile vamale greoaie de pe partea ucraineană, care durează mai mult în contextul războiului.

Dacă pe partea română, controlul de frontieră și cel vamal durează maximum 20-30 de minute, în Ucraina procedurile pot dura și două ore. Asta pentru că statul vecin este în război și conținutul containerelor, proveniența mărfii și chiar traseul TIR-urilor sunt verificate mai atent.

Într-o perioadă obișnuită, doar 100 de TIR-uri ies pe la Siret
Într-o perioadă obișnuită, doar 100 de TIR-uri ies pe la Siret

De altfel, Poliția de Frontieră anunța joi că durata procedurilor de verificare la Siret durau 20 de minute pe partea română.

Joi dimineața s-au înregistrat aproape 800 de tiruri pe DE 85, spre Vama Siret, reiese din informațiile transmise de Poliția de Frontieră către Prefectura Suceava.

Miercuri seara s-ar fi ajuns și la peste 850 de autocamioane. Autoturismele personale nu așteaptă la această coadă, pentru acestea fiind puncte speciale de trecere.

Recomandare de rute ocolitoare

Pentru a debloca măcar parțial situație, polițiștii rutieri au anunțat rute ocolitoare și sunt în trafic, însă se circulă foarte greu pe acest drum, o bandă de mers fiind ocupată de tirurile care merg spre Ucraina.

Pentru realizarea circulației rutiere în condiții optime dar și de siguranță, polițiștii Serviciului Rutier recomandă șoferilor de autoturisme și celor care conduc vehicule cu masa maximă autorizată cel mult de 7,5 tone să utilizeze și traseele alternative identificate pentru rutele către orașul Siret și municipiul Rădăuți și zonele arondate.

Astfel, este recomandată următoarea rută alternativă:

Suceava – DN29A – Adâncata – Călugăreni – Zvoriștea – DJ291A – Dealu – Zamostea – Grămești – Siret

Pentru circulația autoturismelor și vehiculelor cu masa maximă autorizată de până la 7,5 tone către municipiul Rădăuți și zonele arondate sunt recomandate următoarele rute alternative:

Suceava – DN17 – Păltinoasa – DN2E – Cacica – Solca – DN2K – Arbore – Milișăuți – DN2H – Rădăuți (sau din orașul Solca se poate circula și pe ruta Marginea – Rădăuți);

Suceava – DJ178A – Șcheia – Mihoveni – Costâna – Părhăuți – Todirești – DJ178 – Comănești – Botoșana – DN2K – Arbore – Milișăuți – DN2H – Rădăuți.

Trafic crescut de Sărbători

Cele mai multe camioane care ajung în Vama de la Siret vin din Turcia și Bulgaria și vor să ajungă în Ucraina cu mărfuri pentru sărbătorile de iarnă. Cele mai multe transportă produse alimentare perisabile și băuturi alcoolice.

În lunile trecute, doar maximum 100 de tiruri treceau zilnic prin vama Siret spre Ucraina. Autoritățile locale și cele de frontieră nu cred că situația se va îmbunătăți în perioada următoare. Blocaje în trafic ar putea fi cel puțin până la final de lună, apreciază reprezentanții Prefecturii Suceava.

Prefectul Gheorghe-Alexandru Moldovan ne-a explicat că autoritățile locale au reușit să obțină promisiunea autorităților ucrainiene că vor suplimenta personalul, dar asta nu va însemna deblocarea totală a frontierei de la Siret.

30 de ore așteaptă un șofer să treacă în Ucraina.
30 de ore așteaptă un șofer să treacă în Ucraina.

„Partea ucraineană a suplimentat cu nouă lucrători personalul din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, astfel încât derularea procedurilor la trecerea graniței dintre cele două state să se desfășoare mai rapid”, ne-au mai precizat reprezentanții Prefecturii.

Cu toate acestea, estimările părții române arată că și în urma acestor suplimentări de personal, Ucraina nu va putea controla mai mult de 550 de autocamioane într-o zi.

Lipsa infrastructurii de la Vicovu de Sus

O parte din traficul de la Siret trebuia să fie preluat în astfel de situații de punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus, tot din județul Suceava.

Acest punct de control a fost deschis pe 10 noiembrie anul acesta tocmai pentru a oferi alternative transportatorilor. Între cele două puncte de frontieră sunt doar 40 de kilometri.

Vicovu de Sus este cel mai nou punct de frontieră al României.
Vicovu de Sus este cel mai nou punct de frontieră al României.

Două au fost motivele pentru care acest punct de trecere nu a reușit să atragă transportatorii.

În primul rând, este vorba de faptul că „drumurile de acces au multe gropi și transportatorii preferă să aștepte la Siret, decât să treacă pe Vicovu de Sus. Este vorba în special de drumurile din partea ucraineană, dar cu cele de la noi nu mi-e rușine”, ne spune Mihai Cotună, unul dintre șoferii care fac des curse spre Ucraina venind din Turcia.

O altă problemă a punctului de trecere a frontieră de la Vicovu de Sus este că nu are în dotare niciun fel de echipament modern de verificare a conținutului dintr-un camion. Nu se pot verifica nici măcar dacă un container are un perete dublu cu aparate portabile, așa cum ne-au transmis lucrători vamali.

Autoritatea Vamală Română nu ne-a precizat până în acest moment dacă punctul de frontieră este dotat cu echipamente care să permită controlul autocamioanelor și a cisternelor.

Mai mult, nici Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu are montate cântare pentru ca în vamă să se verifice dacă un TIR sau cisternă este goală așa cum declară transportatorii.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG