Linkuri accesibilitate

Europarlamentarul bulgar Peter Kurumbașev: de ce Kovesi e temută și la Sofia


Peter Kurumbașev, membru al grupului socialist al Parlamentului European
Peter Kurumbașev, membru al grupului socialist al Parlamentului European

Nu e deloc surprinzător că Bulgaria n-o vrea pe Kovesi, deși guvernul lui Boiko Borisov aparține familiei politice rivale socialiștilor: PPE.

Adevărul este că bulgarii lui Borisov se tem de perspectiva unui procuror european din țara vecină, de unul care cunoaște metehnele balcanice și pricepe mult mai bine decât un meticulos occidental ce poate ascunde un anume discurs balcanic, în aparență dezordonat și binevoitor.

Așa încât, ambasadorul Bulgariei pe lângă UE a votat împotriva lui Kovesi, ca și deputații socialiști bulgari la audierea acesteia în Parlament. Foarte remarcată a fost atunci absența din Parlament a lui Serghei Stanișev, șeful socialiștilor europeni și vice-președinte al Comisiei LIBE, care a votat-o majoritar pe Kovesi.

Nu toți socialiștii bulgari gândesc la fel. Unul, cum e Peter Kurumbașev, teoretic eurodeputat socialist și fost producător TV al unui program politico-satiric, mi-a spus că procurorul european ar trebui, tocmai, să fie un estic, pentru că "doar așa am avea ]n UE un magistrat superior care înțelege mentalitatea balcanică și est-europeană".

Până și Le Monde, sâmbătă, într-un editorial (lucru rar), i-a luat partea lui Kovesi împotriva candidatului francez, scriind:

„Procurorul francez, Jean-François Bohnert, cu o experiență și un angajament european indiscutabile, este poliglot, pe când Laura Kovesi vorbește o engleză șchiopătândă. El e obișnuit cu instituțiile europene, pe când oponenta lui cunoaște în special sistemul juridic român. El e prudent și măsurat, în vreme ce Mme Kovesi se lasă uneori atrasă în comentarii excesive. El e sprijinit puternic de diplomația franceză, pe când ea e ținta unei campanii de denigrare din partea propriului ei guvern.

Dar în momentul în care observăm o derivă îngrijorătoare în mai multe țări ale Europei centrale, viitorul procuror european va avea sarcina de a supraveghea condițiile folosirii fondurilor europene de care beneficiază pe larg aceste țări : să evităm ca ele să fie deturnate și să sfârșească prin a îmbogăți șefii unor partide care sapă UE. O procuroare venită din fosta Europă comunistă, sprijinită de o echipă de juriști competenți, ireproșabili și recrutați din 22 de țări ar fi un simbol puternic al felului în care Europa respectă statul de drept.””„„„

Așa scrie Le Monde. Bulgaria însă, sau mai precis guvernul lui Boiko Borisov, nu e deloc încântat de perspectiva unei românce ca prim procuror european. Dintr-un motiv similar, Sofia nu a sprijinit nici candidatura bulgarului Ivailo Kalfin ca șef al OLAF (Biroul european al luptei antifraudă, pe lângă Comisia Europeană). I-am cerut confirmarea aceluiași eurodeputat bulgar Peter Kurumbașev, care mi-a spus:

Peter Kurumbașev : „Bulgaria a avut un foarte bun candidat, într-adevăr, Ivailo Kalfin, care a fost vicepreședinte de două ori în diferite guverne. De asemenea, a fost deputat în Parlamentul European, făcând o treabă deosebită, în special în domeniul bugetului. Ar fi fost o alegere perfectă ca șef al OLAF, dar nu a fost sprijnit de propriul său guvern, în vreme ce unii deputați din alte părți ale Europei l-au întrebat cum o persoană din Europa Centrală și de Est ar putea gestiona OLAF, când OLAF e interesat să ancheteze exact în acea parte a Europei din care vine el. Însă argumentul meu este invers: cineva din Europa Centrală și de Est ar fi cel mai bun candidat, deoarece, pe de o parte, trebuie să cunoască foarte bine legislația europeană și, pe de altă parte, să știe ce învârt localnicii. Trebuie să înțeleagă mentalitatea de la noi. Nu sunt sigur însă dacă țara mea și-a sprijinit în mod activ propriul candidat. Am avut deja aceeași situație cu candidatura la ONU a Irinei Bokova. Dacă nu ești sprijinit de propria ta țară, este foarte dificil să convingi celelalte țări să te susțină.”

XS
SM
MD
LG