Linkuri accesibilitate

De ce mor mineri din carierele de cărbune din Oltenia. Sindicalist: „Condițiile sunt inumane”


Cărbunele de la cariera din Jilț Olt este extras de minerii angajați la Complexul Energetic Oltenia în condiții pe care aceștia le descriu drept extrem de grele.

Minerii de la Cariera Jilț Sud, care au ieșit din schimbul trei luni dimineață, au participat la un protest spontan pentru a atrage atenția asupra condițiilor de muncă grele în care lucrează. Aici, săptămâna trecută trei oameni și-au pierdut viața și alți 10 au fost răniți.

Drumuri pline de nămol, benzi pentru transportul cărbunelui rupte, zgomote asurzitoare pe care minerii le aud în permanență sunt câteva din condițiile grele în care lucrează oamenii din carierele de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, potrivit mai multor fotografii și înregistrări care circulă de doi ani pe internet.

Angajații și sindicatele spun că au semnalat autorităților condițiile pe care le descriu drept în nenumărate rânduri.

„Toată lumea cunoștea condițiile din carierele de cărbune”

Prin protestul de luni de dimineață, minerii de la Cariera Jilț Sud spun că au încercat să amintească încă o dată conducerii Complexului Energetic Oltenia că drumurile și condițiile de lucru sunt foarte grele.

„Condițiile de muncă sunt inumane. Dacă mă întrebați de drumuri, sunt impracticabile. Dacă mă întrebați de covoare de cauciuc, sunt la limita de avarie. Dacă mă întrebați de role, sunt lipsă. Se funcționează la limita de avarie”, a spus pentru Europa Liberă Aurică Popescu, liderul de sindicat de la Cariera Jilț Sud.

Acesta insistă că situația e cunoscută de toată lumea, de la șefi, la autorități locale și miniștrii, pentru că minerii au pichetat toate instituțiile responsabile.

„De doi ani de zile se pichetează în fața Prefecturii Gorj. Au venit toți parlamentarii de Gorj, chiar și miniștrii Energiei aveau cunoștință, a scris presa. Din momentul în care pichetezi în fața prefecturii zile întregi, și toată lumea a văzut, eu cred că toată lumea știe ce se întâmplă în carierele de cărbune”, a mai spus Aurică Popescu.

Liderul de sindicat precizează că la protestul spontan de luni dimineață a venit conducerea Complexului Energetic Oltenia, dar directorii prezenți au spus doar că vor să aducă piatră pentru îmbunătățirea drumurilor.

„Nu ne încălzește cu nimic dacă vor să aducă piatră acum. Cum să bage piatra aia acum, în nămol? Drumurile provizorii se fac pe timp de vară. Drumurile provizorii se fac până la banda ritabilă”, a precizat Aurică Popescu.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, adaugă că investițiile efective în lucrările miniere, în minele și carierele din Oltenia, s-au împuținat după ce au fost impuse obligațiile de mediu.

„Noi, ani de zile, am fost decapitalizați. Companiile din energia pe cărbune au fost obligate să îndeplinească acele condiții date de Comisia Europeană. Numai în Oltenia s-au cheltuit un miliard de euro, mare parte din surse proprii pentru îndeplinirea condițiilor de mediu. Altfel, ne opreau grupurile, iar aceste investiții s-au făcut în detrimentul carierelor miniere”, adaugă Dumitru Pîrvulescu. El mai spune că în acest mod au fost puțini bani pentru asecare, drenare și drumuri.

„La Jilț Sud, erau condiții grele de carieră. În plus, ianuarie a fost și o lună atipică de iarnă, prin faptul că a plouat foarte mult. Rocile de sedimentare nu sunt așa de permeabile, ci impermeabile, ceea ce face ca nămolul să fie cât casa”, a explicat Dumitru Pîrvulescu.

Mașini mai vechi de 40 de ani

Minerii au trimis date despre condițiile grele în care lucrează ministrului Energiei. Luni dimineață, Virgil Popescu a mers la Complexul Energetic Oltenia și a cerut eliberarea din funcție a directorilor Daniel Burlan și Marius Negru. Anterior, ministrul ceruse verificări ale Corpului de Control.

„Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic, responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez această diferenţă între anchetă penală şi anchetă administrativă”, a spus ministrul Popescu într-o declarație de presă.

Romania, Energy minister, Virgil Popescu
Romania, Energy minister, Virgil Popescu

Virgil Popescu a mai spus că mașinile pe care le folosesc minerii pentru transportul înspre și dinspre carieră sunt mai vechi de 40 de ani.

„În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile. Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru. Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei”, a spus Virgil Popescu.

Trei persoane au murit şi zece au fost rănite în urma accidentului produs, marţi, 17 ianuarie, în cariera Jilţ Sud.

După primele verificări, polițiștii au constatat că autoutilitara cu care minerii au plecat de la carieră la terminarea schimbului a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri. Afară plouase torențial, iar pe lângă prea mulți mineri, mașina transporta și două tuburi metalice de acetilenă.

Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

După accident, managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a anunțat că angajaţii de la cariera Jilţ Sud sunt transportaţi exclusiv cu autoutilitare 6x6 şi cu tracţiune integrală, cu o capacitate maximă de 8 persoane şi şofer.

Managerul spunea și că se vor acorda ajutoare financiare familiilor minerilor decedaţi și că el nu va demisiona din funcție.

„Am luat decizia ca accesul în carieră să se facă doar pe rute sigure, care nu pot să expună la pericol transportul cu acele autoutilitare 6x6”, declara, marţi seară, managerul Daniel Burlan.

Vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o întâlnire cu conducerea Complexului Energetic Oltenia, dar nu a decis nimic cu privire la demiteri.

Popescu a spus atunci că reprezentanții Corpului de Control al ministerului vor face verificări cu privire la transportul minierilor, iar rezultatul preliminar va fi prezentat miercuri premierului.

La întâlnirea cu șefii de la CE Oltenia, Virgil Popescu a cerut să fie făcută o analiză a riscurilor şi vulnerabilităţilor la toate carierele, pentru a ştii „unde trebuie lucrat şi intervenit”.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG