Linkuri accesibilitate

De ce nu vor Iohannis și PNL o dezbatere cu Dăncilă în turul al doilea. Ce spunea Iohannis în 2014


Președintele Iohannis și fostul premier Dăncilă pe vremea când mai era loc de dat mâna.
Președintele Iohannis și fostul premier Dăncilă pe vremea când mai era loc de dat mâna.

Liberalii și președintele Iohannis nu consideră necesară o dezbatere înaintea turului doi, așa cum vrea Viorica Dăncilă, care a lansat o invitație în acest sens. Deși nu au răspuns direct că refuză, poziționările de până acum merg în direcția aceasta. Cu totul altceva spunea Iohannis în 2014.

Nu ar fi vorba de teamă, susține Dan Motreanu, șeful campaniei PNL, ci de faptul că președintele dorește întâlniri directe cu alegătorii, pentru că ”asta înseamnă democrația”, plus că pozițiile politice ale celor doi contracandidați sunt cunoscute, deci ”nu este nimic de clarificat”, iar ”o confruntare nu ar aduce nimic în plus”. Cel puțin așa a reieșit după analiza rezultatelor de la primul tur făcută de liberali, spune Motreanu.

”Mergem pe acelaşi tip de campanie pe care l-am făcut în primul tur al alegerilor, întâlniri permanente cu cetăţenii. Din momentul în care se va lansa al doilea tur de campanie, vom avea un şir de întâlniri cu organizaţiile şi cu cetăţenii din mai multe judeţe ale ţării (...)

Președintele nu se teme de o confruntare. Din punctul nostru de vedere, cei doi candidaţi sunt binecunoscuţi, au avut funcţii executive în ultimii ani în România, activitatea lor politică, punctele lor de vedere sunt cunoscute şi cred că o confruntare nu îşi are rostul în acest moment, în această campanie, pentru că nu aduce nimic în plus. Nu cred că este nimic de clarificat, cred că cetățenii cunosc foarte bine care au fost pozițiile politice ale celor doi și o confruntare nu ar aduce nimic în plus”, a afirmat Motreanu după ședința de la PNL la care a participat și președintele Iohannis.

În ce-l privește pe Klaus Iohannis, deși refuzul unei confruntări nu este unul direct, atitudinea vorbește de la sine.

”PSD încearcă tot felul de manevre. Pot să vă spun de pe acum - urmează, sigur, să discut și cu colegii în ședința de campanie - eu mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii în campania pentru turul doi”, a spus Iohannis.

De altfel, liberalii și-au unit eforturile în a încerca să explice ”inutilitatea” unei confruntări între Iohannis și Dăncilă.

Rareș Bogdan, de exemplu, enumeră 5 motive ca argument, în capul listei fiind acela că o astfel de confruntare ” ar însemna să o legitimezi, să o iei în calcul, să-i spui că ea chiar contează”. Nici Raluca Turcan nu crede în utilitatea unei dezbateri: ” când nu există subiecte comune, este limpede că o dezbatere între cei doi candidaţi nu poate avea loc”.

Ce spunea Iohannis în 2014 despre dezbaterea cu Victor Ponta

În noiembrie 2014, Klaus Iohannis, intrat în turul al doilea cu Victor Ponta, îl soma pe acesta să participe la o dezbatere ”de idei”, ”necesare și așteptate de toți românii”.

”Constat că domnul Victor Ponta își menține aceeași atitudine arogantă cu care ne-a obișnuit și în ceea ce privește organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare și așteptate de către toți românii interesați să afle proiectele celor doi candidați rămași în cursa pentru Palatul Cotroceni (...) Îi cer premierului să mandateze echipa sa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cât mai rapid condițiile de desfășurare a unei dezbateri reale, din care electoratul să poată înțelege care este viziunea fiecărui candidat pentru viitorul României”, scria pe Facebook candidatul Iohannis în 2014.

Viorica Dăncilă l-a taxat pe Klaus Iohannis pentru schimbarea de atitudine.

”Cum e cu “atitudinea arogantă”, domnule Iohannis? Ne mai explicați o dată cum e cu “dezbaterea electorală atât de necesară și așteptată de toți românii? ”, scrie Dăncilă pe Facebook.

Dăncilă, invitație scrisă

Viorica Dăncilă, președintele PSD, a anunțat că îi va trimite președintelui Iohannis o scrisoare în care îl provoacă la o confruntare electorală, în condițiile în care niciunul dintre cei doi competitori nu a acceptat să participe la confruntări cu ceilalți candidați în primul tur.

„Îl invit pe candidatul Klaus Iohannis la o dezbatere unu la unu, în care trebuie să vorbim în primul rând despre ce am realizat. (…) Eu cred că este important. Voi face și un demers oficial, îi voi trimite și o scrisoare. Azi-mâine trimit și scrisoarea, e normal să avem această confruntare, este o obligație pe care o avem față de români”, a declarat Dăncilă luni la sosirea la sediul PSD.

Dăncilă a mai spus și în ultima săptămână de dinaintea scrutinului de la 10 noiembrie că ar dori să participe la o dezbatere electorală „unu la unu” cu Klaus Iohannis, ironizându-l pe actualul președinte, clasat primul în intențiile de vot, că „poate veni în fustă”, în vreme ce ea va veni în pantaloni.

În cei 30 de ani de la revoluție, doar la alegerile prezidențiale din 2000 nu a avut loc o dezbatere electorală între finaliști. Atunci în turul al doilea au intrat Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor, iar primul a refuzat o confruntare cu liderul populist și extremist al PRM.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG