Linkuri accesibilitate

De ce o atacă Dăncilă pe Firea


Gabriela Firea și Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă a certat-o public pe Gabriela Firea pentru felul în care și-a anunțat intenția de a intra în cursa prezidențială din interiorul PSD.

Președinta interimară a PSD, Viorica Dăncilă a apostrofat-o duminică la finele turneului ei prin țară pe Gabriela Firea. Prim-ministra crede că lucrurile trebuiau spuse în interiorul partidului, nu la televizor, unde primarul Bucureștiului și-a motivat intenția, insistând că lucrurile “nu merg în direcția bună în PSD”.

Firea a explicat că în ultimii trei ani s-a abținut de la orice intenție de a candida pentru că PSD “avea un candidat”, sugerând că oricum șansele ei ar fi fost minime în fața lui Liviu Dragnea, care “avea toate instrumentele să câştige toate bătăliile interne”. Doamna primar socotește dealtfel că Viorica Dăncilă are la rândul ei toate pârghiile, “preluate de la Liviu Dragnea pentru a câștiga orice bătălie”. Gabriela Firea susține că “ e greu să lupţi cu premierul care are toate mijloacele de convingere”, dar că ea nu îi e frică să intre în competiția internă pentru desemnarea candidatului PSD la prezidențiale fiindcă vede că “lucrurile nu merg în direcţia bună” şi pentru că s-ar teme că partidul ar putea pierde “nu doar prezidenţialele, ci şi localele şi parlamentarele”.

Viorica Dăncilă care a anunțat ar accepta să intre în cursa pentru Palatul Cotroceni, dacă i s-ar cere, este nemulțumită probabil de anunțul Gabrielei Firea, cu toate că nu e singura care și-a anunțat intenția. Liviu Pleșoianu, de pildă, susține că într-un sondaj intern el ar fi favorit. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici plus senatorul Șerban Nicolae sunt și ei amatori, dar Viorica Dăncilă are motive mai multe să nu-și dorească o competiție cu Gabriela Firea, decât cu ceilalți potențiali candidați din PSD.

Firea este exponenta unei grupări cu oarecare soliditate în PSD, dar care nu a avut totuși forța să se opună cu adevărat lui Liviu Dragnea, chiar dacă a intrat în dizidență. Paul Stănescu, baronul de Olt este liderul acestei facțiuni și el a menționat încă de acum două săptămâni o analiză din care ar rezulta că doar Gabriela Firea ar putea reface scorul partidului, dacă ar fi susținută și de Pro România, partidul lui Victor Ponta și ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Viorica Dăncilă spune despre declaraţiile recente ale Gabrielei Firea că le va clarifica în interiorul partidului și că exprimările ei critice au fost făcute pentru propria imagine a primarului general al capitalei, nu în favoarea partidului: “când ieşi în spaţiul public şi îţi ataci colegii sau preşedintele partidului, acest lucru se face doar pentru imagine şi nu pentru că vrei într-adevăr să obţii rezultat pentru partid”.

Prim-ministra Viorica Dăncilă încearcă să-i convingă pe fruntașii PSD că e indispensabilă partidului, mai ales acum, când menținerea la guvernare pare vitală pentru această formațiune. O eventuală abandonare a funcției de prim-ministru i-ar putea arunca pe social-democrați în opoziție, înainte ca aceștia să fie pregătiți.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG