Linkuri accesibilitate

De ce se atacă reciproc Iranul și Pakistanul și ce legătură are conflictul cu războiul din Gaza


Urmări ale loviturii Pakistanului asupra unui sat din Iran, lângă orașul Saravan din provincia Sistan și Baluchestan. 18 ianuarie 2024.
Urmări ale loviturii Pakistanului asupra unui sat din Iran, lângă orașul Saravan din provincia Sistan și Baluchestan. 18 ianuarie 2024.

Pakistanul și Iranul s-au atacat recipric cu bombe, într-o escaladare semnificativă a ostilităților dintre cele două state vecine. Intensificarea tensiunilor vine într-un moment în care echilibrul din Orientul Mijlociu este profund afectat de războiul din Gaza.

Primul atac a venit marți, când Iranul a lovit ținte din provincia pakistaneză Balochistan, în urma cărora au fost uciși doi copii, potrivit autorităților de la Islamabad.

Iranul a susținut că a vizat doar „teroriști iranieni” de pe teritoriul Pakistanului și că niciun cetățean pakistanez nu a fost vizat. Agenția iraniană de știri Tasnim a declarat că atacurile au vizat bastioane ale grupului separatist sunnit Jaish al-Adl din Koh-i-Sabz.

Grupul militant separatist operează de ambele părți ale frontierei dintre Iran și Pakistan și a revendicat anterior responsabilitatea pentru atacurile împotriva unor ținte iraniene.

Scopul său final este independența provinciei iraniene Sistan și Baluchestan.

Atacul Iranului a stârnit însă furie în Pakistan, iar Islamabadul a spus că este vorba despre o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a spiritului relațiilor dintre cele două țări vecine.

Pakistanul, putere nucleară, a ripostat joi cu o „serie de lovituri militare de precizie foarte coordonate și precis direcționate” asupra unor presupuse ascunzători separatiste de lângă orașul Saravan, în provincia Sistan și Baluchestan.

Ministerul pakistanez de Externe a anunțat că un număr de militanți au fost uciși, iar autoritățile iraniene au transmis că printre persoanele ucise în explozii au fost femei și copii.

Pakistanul și-a justificat atacul spunând că după ani de zile în care luptătorii separatiști au găsit refugiu în Iran, a fost forțat să ia problema în propriile mâini și a realizat atacurile de joi.

Ce probleme sunt la frontiera Iran - Pakistan?

Recentele atacuri reciproce sunt punctul culminant al unor ani întregi de tensiuni mocnite între Teheran și Islamabad.

Iranul a acuzat Pakistanul că adăpostește Jaish al-Adl, un grup separatist sunnit responsabil pentru atacurile de pe teritoriul iranian, desemnat de SUA drept organizație teroristă străină. Grupul atacă adesea personalul de securitate iranian, oficialii guvernamentali și civilii șiiți.

Miercuri, la o zi după atacurile Iranului asupra Pakistanului, Jaish al-Adl a revendicat un atac asupra unui vehicul militar iranian în provincia Sistan și Baluchestan.

De cealaltă parte, Pakistanul acuză Iranul pentru sprijinul dat separatiștilor Baloch din provincia Balochistan.

Comunitatea etnică Baloch își dorește independența atât de Islamabad, cât și de Teheran, și a organizat timp de zeci de ani mișcări de insurgență care au dus la atacuri violente și lupte în regiune.

Zona în care trăiește etnia Baloch este una bogată în resurse naturale, iar separatiștii se plâng că, în ciuda acestor resurse, este una dintre cele mai sărace comunități din regiune.

De ce au reizbucnit tocmai acum atacurile?

Lupta Pakistanului și Iranului împotriva separatiștilor care acționează la frontiera comună de aproape 1.000 de kilometri nu e nouă.

Ceea ce e foarte neobișnuit în acest episod al relațiilor dintre Iran și Pakistan este că fiecare parte a lovit ținte de pe teritoriul celeilalte țări fără a o informa în prealabil.

Cu o zi înainte de atacurile din Pakistan, Iranul a lansat rachete balistice asupra Irakului și Siriei, pretinzând că vizează o bază de spionaj pentru forțele israeliene și „grupări teroriste” ostile Iranului.

Iranul se străduiește să-și cimenteze rolul de lider în regiune.

Specialiștii spun însă că disponibilitatea Iranului de ataca ținte din teritoriile țărilor vecine arată că Teheranul este deja o putere militară regională și vrea să arate acest lucru, mai ales în contextul războiului Israel - Hamas.

Mai mult, spun ei, Iranul are cel mai mult de profitat de pe urma instabilității regionale pentru a-și întări influența în zonă, în detrimentul SUA.

Generalul în retragere Wesley Clark, fost comandant suprem aliat al NATO, spune că diferitele ostilități inițiate de Teheran reflectă faptul că Iranul „se străduiește să-și cimenteze rolul de lider în regiune”.

„Caută hegemonie regională”, a declarat el pentru CNN.

Generalul (r) Wesley Clark spune că atacurile din ultimele zile arată că Iranul își afirmă statutul de putere militară regională dominantă.
Generalul (r) Wesley Clark spune că atacurile din ultimele zile arată că Iranul își afirmă statutul de putere militară regională dominantă.

Ce urmează?

Loviturile Iranului de marți au declanșat o dispută diplomatică. Pakistanul și-a rechemat ambasadorul din Iran și a suspendat toate vizitele la nivel înalt.

La rândul său, după atacurile pakistaneze, Iranul a cerut joi „o explicație imediată” din partea vecinului său.

Și marile puteri regionale au reacționat. India a spus că atacurile sunt „o problemă între Iran și Pakistan”.

China a cerut ambelor națiuni să dea dovadă de reținere și să evite escaladarea tensiunilor. SUA au transmis că problema dintre cele două state ar trebui rezolvată pașnic.

Atacul ulterior al Pakistanului pe teritoriul iranian arată că Islamabadul a decis să răspundă cu mai mult decât repercusiuni diplomatice.

Cu toate acestea, e puțin probabil ca Iranul sau Pakistanul să își dorească să intre în ostilități puternice pornind de problemele pe care le au cu separatiștii.

De altfel, ministrul de Externe al Turciei a transmis că nici Iran, nici Pakistan nu își doresc escaladarea conflictului.

Ambele părți au emis declarații după lovituri care au sugerat dorința ca tensiunile să nu escaladeze.

Ministerul pakistanez de externe a numit Iranul o „țară frățească” și a spus că e nevoie ca cele două țări să găsească „soluții comune”.

La rândul său, ministrul iranian de Externe a numit Pakistanul o „țară prietenă” la începutul acestei săptămâni și a declarat că loviturile Iranului vizează doar militanții separatiști.

Articol realizat cu informații de la CNN, Britannica, Al-Jazeera și RFE/RL.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG