Linkuri accesibilitate

De ce sunt mai multe reacții adverse la vaccinul AstraZeneca. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță


Persoanele care au avut efecte adverse grave la prima doză de vaccin nu vor mai fi vaccinate a doua oară.
Persoanele care au avut efecte adverse grave la prima doză de vaccin nu vor mai fi vaccinate a doua oară.

Mai mulți oameni vaccinați cu AstraZeneca au avut reacții adverse după prima doză. Datele oficiale arată că în ultimele 24 de ore, 147 de oameni au avut reacții adverse după vaccinarea cu AstraZeneca, 9 de persoane au avut efecte secundare după vaccinarea cu Moderna, iar 51 au avut reacții adverse după Pfizer.

Spre comparație, până pe 23 februarie la ora 18, din cele 75 de persoane vaccinate cu Moderna în ultimele 24 de ore, 11 au avut reacții adverse. Dintre cele 19.662 de persoane vaccinate cu prima și a doua doză de Pfizer, 53 au avut reacții adverse. La AstraZeneca, din cele 9.607 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 147 au avut reacți adverse de tip general.

Colonelul Valeriu Gheorghiță arată că înregistrarea mai multor reacții adverse în cazul vaccinului de la AstraZeneca, după prima doză, ține de componența vaccinului.

Explicația este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Acest vaccin folosește un vector viral. Nu sunt neapărat reacții adverse mai grave, sunt mai frecvente decât la vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă, particularitatea este, că la cea de-a doua doză, rata de efecte adverse este mult scăzută la AstraZeneca comparativ cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvența reacțiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că apariția efectelor adverse față de vaccinul AstraZeneca ține și de reacția organismului față de tipul de antigen folosit.

În cazul acestui vaccin(n.r.AstraZeneca), organismul reacționează atât față de vector, cât și față de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina spike. Acesta este motivul pentru care reacțiile adverse sunt mai frecvente. Ceea ce este important de reținut este beneficiul pe care îl obținem după vaccinare”, a mai precizat Gheorghiță.

Situația vaccinării la 23 februarie
Situația vaccinării la 23 februarie

Persoanele care au avut reacții adverse severe nu mai primesc rapelul cu AstraZeneca

Până acum în România a fost înregistrată o reacție adversă severă după inocularea vaccinului AstraZeneca. Pe 21 februarie, într-un centru de vaccinare din județul Olt, o femeie în vârsta de 46 de ani a dezvoltat o reacție de tip anafilactic, la aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului. Femeia se află în prezent în stare bună.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare arată că persoanelor care au făcut reacții adverse severe după prima doză de vaccin nu li se va mai inocula și a doua doză.

Se contraindică în mod absolut efectuarea rapelului cu același tip de vaccin. De asemenea, este foarte probabil că nu se mai efectuează rapel nici cu celelalte tipuri de vaccin, pentru că sunt precauțiuni ridicate la persoanele care au o reacție anafilactică la orice tip de vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Un studiu din Scoția arată eficiență după prima doză de AstraZeneca

Medicul a adus în discuție un studiu prospectiv evaluat în Scoția pe aproximativ 5,4 milioane de persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca și cu Pfizer.

Peste 1,1 milioane de persoane au fost vaccinate cu cele două tipuri de vaccinuri, doar cu prima doză. Acest număr de 1,1 milioane de persoane vaccinate a fost comparat cu aproximativ 3,2 milioane de persoane nevaccinate și datele sunt cât se poate de bune în ceea ce privește eficiența față de numărul de persoane diagnosticate cu COVID-19 care au necesitat internare. Practic, ce s-a observat a fost că după un interval de aproximativ 28 de zile de la administrarea primei doze, eficiența vaccinurilor a fost de peste 85% pentru vaccinul produs de la compania BioNTech-Pfizer și peste 94% pentru vaccinul produs de compania Oxford-AstraZeneca în ceea ce privește internarea pacienților diagnosticați cu COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Citiți aici mai multe amănunte despre efectele adverse posibile după vaccinul AstraZeneca:

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG