Linkuri accesibilitate

De ce va ajunge Mircea Diaconu la coada buletinului de vot pentru prezidențiale


Mircea Diaconu, candidatul ”independent” susținut de Pro România și ALDE
Mircea Diaconu, candidatul ”independent” susținut de Pro România și ALDE

Din cauză că ALDE și Pro România nu mai grup parlamentar în niciuna dintre cele două camere ale Parlamentului, Mircea Diaconu va intra în etapa a doua a tragerii la sorți, deci va fi printre ultimii candidați de pe buletinele de vot. Situația este consecința unei decizii a BEC.

Biroul Electoral Central a hotărât joi, 26 septembrie, că prin partide politice parlamentare se înțelege ”orice formațiuni politice -partide politice parlamentare, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimeleor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora, alianțe politice și alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar, care au propus candidaturi rămase definitive”.

Consecința acestei decizii, prevăzută în legea 370, art 22, al 3, este că Mircea Diaconu, susținut de două partide, Pro România și ALDE, care nu au grup parlamentar, va intra în cea de a doua etapă a tragerii de sorți prin care sunt stabiliți reprezentanții partidelor în secțiile de votare. Altfel spus, Diaconu va avea mai puțin reprezentanți în secțiile de votare decât celelalte partide- PSD, PNL, USR, PMP, UDMR.

Tot pe cale de consecință, nu va participa nici la prima tragere la sorți a locurilor de pe buletinele de vot, în etapa a doua rămânînd, evident, ultimele poziții disponibile.

”Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare se face în prima etapă cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare care au propus candidaţi, iar în a doua etapă, prin tragere la sorţi, pentru fiecare secţie de votare, cu reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice care au propus candidaţi, de către preşedintele biroului electoral judeţean sau al sectorului municipiului Bucureşti, după caz”.( Legea 370, art 22, al 3)

Prima rundă a tragerii la sorți va avea loc sâmbătă la ora 9:30, la sediul BEC, și la ea vor participa Viorica Dancila, Klaus Iohannis, Dan Barna, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor.

În etapa a doua a tragerii la sorți vor participa candidații partidelor fără grup parlamentar, cum e Diaconu, candidații partidelor neparlamentare și candidații independenți.

ALDE a luat foc după hotărârea BEC

Președintele Consiliului Național ALDE, Norica Nicolai, a anunțat într-o conferință de presă că hotărârea BEC va fi contestată și a susținut că în momentul demarării procesului electoral cele două partide aveau grupuri parlamentare.

"E un tertip utilizat de PSD, dar susținut de PNL, care să facă un avantaj celorlalte partide (...) Riscăm în această perioadă să ne confruntăm cu o amplă acțiune de fraudare a alegerilor. Fac apel la societatea civilă să fie prezentă la monitorizarea procesului electoral", a spus Nicolai.

ALDE și Pro România au format Alianța "Un Om", care îl susține pe Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

ALDE a rămas fără grup parlamentar la Camera Deputaților după ce a ieșit din coaliția cu PSD și de la guvernare, iar mai mulți parlamentari și-au dat demisia sau au fost excluși.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG