Linkuri accesibilitate

„Funky Citizens” anunță deja 100 de sesizări din spitale. Aplicație pentru medici și asistente


Asociația Funky Citizens a lansat, la final de noiembrie, aplicația de smartphone „De gardă”, o unealtă de comunicare prin care cadrele medicale din România pot raporta, anonim, ori de câte ori doresc, neregulile din spitalele în care lucrează. Aplicația a fost lansată oficial miercuri, printr-o discuție între fondatoarele asociației „Dăruiește Viață” și medicul Bogdan Tănase, moderată de Oana Despa, de la Buletin de București, și Elena Calistru, președintele asociației Funky Citizens.

Funky Citizens îi invită pe lucrătorii din domeniul sănătății să își instaleze aplicația (pe Android sau iOS ) și să contribuie astfel la o radiografie cât mai precisă a sistemului sanitar.

Sesizările primite în aplicație sunt integrate în rapoarte periodice, care vor fi folosite în campanii de advocacy, dar, pe termen scurt, aceste sesizări pot fi trimise jurnaliștilor de investigație parteneri, pentru anchete punctuale.

„O încercare binevenită de a transparentiza ceea ce se întâmplă. Cu cât se vor afla mai multe, presupunem că putem să schimbăm ceva, căci cineva va trebui să ia măsuri. E o armă în plus pentru transparentizarea sistemului. Este un lucru bun”, a declarat medicul Bogdan Tănase, medic chirurg de la Institutul Oncologic din București.

Cum funcționează aplicația „De Gardă”?

  1. Pe bază de maximă anonimitate: singurele date transmise înspre aplicație sunt IP-ul utilizatorului, job-ul (manager, doctor, asistentă, etc) și spitalul la care lucrează.
  2. Pe bază de sesizări și uz constant: utilizatorii pot răspunde la sondajele săptămânale sau pot raporta oricând probleme din diverse categorii: pot spune adevărul despre absența echipamentului sau a consumabilelor, calitatea acestora, curățenia din spital, probleme legate de munca în spital, corupție în rândul colegilor sau nereguli legate de procedurile COVID-19
  3. Pe bază de educație: secțiunea „Resurse” din aplicație listează drepturile fundamentale ale lucrătorilor în sănătate din România și un mic ghid al avertizorului de integritate, bazat pe Legea 571/2004, care oferă oricărui angajat din sistemul public protecție împotriva eventualelor repercusiuni sau răzbunărilor șefilor.

Primul raport bazat pe primele 100 de sesizări

Vineri a fost dat publicității primul raport pe baza sesizărilor trimise utilizatori pentru a vedea problemele în detaliu. Problemele legate de instalațiile de oxigen și infrastructura pentru bolnavi critic de Covid-19 sunt recurente. Exemplele sunt multiple, dar toate arată că există deficiențe majore, care pot duce la dezastre precum cel de la Neamț.

Mai mult, pacienții sunt înghesuiți în saloane și secții, iar inclusiv containerele amplasate cu această ocazie au devenit insuficiente.

Un exemplu de sesizare primit în aplicația „De Gardă”

„La final de noiembrie aflăm că la Institutul Matei Balș, camera de garda găzduiește în mod obișnuit 25-30 pacienți aflați în terapie cu oxigen, majoritatea pe butelii, f. gravi, care nu au loc pentru a fi internați pe secție, unii stau in aceste condiții chiar și 4-5 zile la gramada, inclusiv pe coridor, la gramada cu pacientii veniti pentru evaluare și cu personalul medical. Camera de gardă nu a fost dezinfectată de cel puțin o lună deoarece e mereu plină.”

XS
SM
MD
LG