Peste 300 de persoane participă, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde se discută situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună.
În cadrul întâlnirii care are loc, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, mai mulți angajați ai brutăriei au povestit experiența lor și au spus că au fost angajați cu 4 sau 6 ore, dar a lucrat, în realitate, mult peste 8 ore, relatează agenția Mediafax.
„Am intrat la lucru la ora 16 iar a doua zi la ora 14 încă eram la brutărie, iar patronul nici măcar nu mi-a mulțumit, nu am fost plătiți corespunzător”, a spus o femeie din Ditrău.
Unii localnici au afirmat că mulți localnici ar lucra la brutărie dacă mediul de lucru ar fi potrivit și ar fi plătiți după munca prestată.
Alții l-au acuzat pe patronul brutăriei că are probleme cu forța de muncă locală pentru că nu e în stare să creeze un mediu de lucru atractiv pentru angajați, situație cu care nu se confruntă niciun alt antreprenor din Ditrău.
Primarul Puskas Elemer a spus că, deși este rudă cu tatăl patronului brutăriei, rămâne echidistant în acest conflict și speră să se găsească o soluție.
La un moment dat, primarul a amintit că în presă au apărut articole critice la adresa comunei și a atitudinii sătenilor față de cei doi brutari din Sri Lanka și i-au dat lacrimile, întrerupându-și discursul.
Edilul a subliniat că liceul din localitate are o clasă de învățământ dual în care sunt calificați elevi în meseria de brutar elevi și a spus că aceștia ar trebui să fie angajați în zonă, primăria comunei urmând să le ofere facilități.
La întâlnire, la care participă și deputatul UDMR Bende Sandor, au fost invitați și patronii brutării care au refuzat să fie prezenți, dar la final va fi citită o scrisoare din partea acestora.
Sătenii din Ditrău, județul Harghita, sunt supărați că o brutărie a angajat doi emigranți din Sri Lanka și se tem că aceștia vor crea probleme.