Linkuri accesibilitate

175 de milioane de euro, nerambursabile, pentru tablete și materiale sanitare în școli


Șeful Cancelariei premierului, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ionel Dancă
Șeful Cancelariei premierului, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ionel Dancă

175 de milioane de euro din fonduri externe nerambursabile au fost alocate de guvern pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare destinate începerii școlilor, a anunțat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, la finalul ședinței de guvern de luni seară.



100 de milioane de euro se vor folosi pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământ online pentru aproximativ 500.000 de elevi, 50 de milioane de euro vor fi destinate achiziției de măști și dezinfectanţi în şcoli, iar 25 de milioane de euro vor alocate pentru achiziţia de containere sanitare mobile.

De asemenea, fiecare container va beneficia de o finanțare de 5.000 de euro/container pentru racordul la infrastructura de apă şi canalizare.

„Vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor", a explicat Dancă, citat de Agerpres.

Pentru aceste fonduri pot aplica autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile şcolare, individual sau în parteneriat.

„Pot cere decontarea cheltuielilor efectuate pe aceste categorii de obiective începând din luna octombrie, important, însă, este că este permisă decontarea cheltuielilor pentru aceste categorii de achiziţii efectuate începând cu 1 august. Practic, autorităţile locale care au achiziţionat tablete pentru elevi, dispozitive electronice pentru învăţământul online, măşti, materiale de protecţie sanitară, care au efectuat deja aceste achiziţii începând cu data de 1 august, sunt eligibile pentru decontarea acestor cheltuieli şi pot depune cererea pentru finanţarea lor de către Ministerul Fondurilor Europene începând din luna octombrie. Este o ordonanţă extrem de importantă pentru asigurarea în condiţii cât mai bune a începerii noului an şcolar", a afirmat Ionel Dancă.

XS
SM
MD
LG