Linkuri accesibilitate

150 de oameni evacuați în urma unei alunecări masive de teren în Azuga


Romania landslide in Azuga April 10, 2020

O alunecare masivă de teren s-a produs vineri seara în localitatea Azuga, judeţul Prahova, şi a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei şi înregistrării de inundaţii, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a opturat albia pe o lungime de 70-80 metri și are o înălțime de aproximativ 3 metri.

Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. Alunecarea a ajuns până la casele de pe malul drept, locuitorii acestora fiind deja evacuați, circa 125 persoane. Masa alunecării conține și material lemnos din fondul forestier de pe versantul care a alunecat.

„SGA (sistemul de gospodărire a apelor - n.r.) Prahova va deplasa în zonă un excavator cu braț lung și un buldozer, urmând ca ulterior să creeze un deversor natural prin ebulmentul alunecării, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei râului Azuga”, a spus Alexe.

Prefectura vorbește de 150 de persoane din peste 20 de familii.

„ Zona în care s-a produs alunecarea nu este cunoscută ca fiind una predispusă unor astfel de fenomene. Alunecarea a ajuns până la marginea gospodăriilor, iar pericolul avansării acesteia se menține, motiv pentru care s-a dispus evacuarea a aproximativ 150 de persoane din peste 20 de locuințe”, a transmis Prefectura Prahova, citată de Mediafax.

Cu toate acestea, imaginile transmise de televiziuni arată că alunecarea de teren s-a produs într-o zonă defrișată masiv.

Evacuații vor fi cazați la unități hoteliere la care vor avea asigurată și hrana, în condiții care să țină cont de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG