Linkuri accesibilitate

De unde are milioane de euro soția noului premier rus și de ce șefa Comisiei UE locuiește într-un dulap. Revista presei europene


Editorialul din Le Monde este astăzi iarăși despre Putin: Vladimir Putin și obsesia controlului. Vladimir Putin poate, desigur, cum se vede, să imagineze că o să se retragă, scrie Le Monde, însă nu poate să piardă controlul asupra Rusiei pe care o domină de 20 de ani.

Le Monde nu crede în posibilitatea unei uniuni statale între Rusia și Bielorusia, care i-ar permite lui Putin să devină, pe termen încă nedefinit, șeful unei alte formațiuni politice, care ar include Rusia. Asta, pentru că el s-a izbit în repetate rânduri de rezistența încăpățânată a lui Aleksandr Lukașenko, șeful de neînlăturat al Bielorusiei, care se află în post de mai multă vreme decât el.

Cum Putin se pregătește să domnească pe vecie, explică The Economist, care adaugă: “În ultimii douăzeci de ani, regimul lui Putin a omorât prea mulți oameni și a deturnat prea multe miliarde ca să putem crede că el ar putea să plece de la putere în mod voit.”

La Londra, The Guardian revelează că miniștrii lui Medvedev nu fuseseră informați că trebuia să demisioneze sau că oficial se anunțase că demisionaseră deja. De altfel, nici premierul nou, care a fost învestit ieri de Duma de stat, Mihail Mișustin, nu apare a fi chiar un outsider muncitor, onest și nevinovat: potrivit unor documente publicate pe blogul său de principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, soția lui Mișustin, Vladlena, a declarat în ultimii 9 ani venituri de aproape 800 milioane de ruble (peste 11 milioane de euro), deși nu posedă vreo întreprindere și nu pare a lucra undeva.

Madame Bunker din Comisia Europeană

După o săptămână tensionată, săptămâna viitoare va vedea tensiuni de un alt tip: între UE si SUA. Donald Trump a amenințat că va impune tarife, cu 25% mai mari decât cele actuale, pe mașinile europene dacă UE nu acuză oficial Teheranul că a încălcat acordul nuclear din 2015.

Comisarul European pentru comerț, irlandezul Phil Hogan, a răspuns deja ieri, joi, că UE nu primește ordine nici de la SUA, nici de la Iran. "Nu suntem o extensie a SUA în Europa", a spus Hogan, care a adăugat că Trump pare să sufere de o obsesie: obsesia de a reduce deficitul. Trump se gândește numai la alegeri și vrea “să reducă totul și să obțină rezultate până în noiembrie”, a spus Hoga, care a exclus cererea explicită a Washingtonului de a duce negocierile comerciale în trei, cu Marea Britanie ca un partener de discuții alături de UE și SUA. Ciudată idee să aștepți ca un irlandez să-i facă un favor lui Boris Johnson.

Dar Phil Hogan are poate și alte motive să fie stresat: șefa Comisiei europene Ursula von der Leyen a decis să locuiască si să-și deretice într-un apartament ad-hoc din clădirea Comisiei, în plin cartier european, in acea clădire in formă de stea numita Berlaymont, dar mai știută ca "Berlaymonstre" in jargonul jurnalistic, mai precis: in vârful clădirii, deasupra birourilor, la etajul 13, de unde se vad si Atomium si Parlamentul European.

Die Welt precizase deja în toamnă ca ea făcuse asta si la Berlin, ca ministră a apărării, ia la Bruxelles va face același lucru, trăind astfel in clădirea in care lucrează, pentru a reduce cheltuielile de securizare a locuinței sale, Berlaymont fiind păzit 24/24 h. S-au dus vremurile in care fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se repezea in fiecare zi gonind pe autostradă (cu șofer, desigur) până acasă la el in Luxemburg.

Dorința de a economisi banii contribuabilului european arătată de Ursula von der Leyen este însă o mică consolare pentru subordonații ei si nu va diminua in nici un fel angoasa funcționarilor, au a unui Comisar European cum e Phil Hogan, de a ști ca șefa e întotdeauna acolo, deasupra lor si că poate pe unii din ei nu-i iubește.

Săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné scrie (doar în ediția pe hârtie) despre Extravaganta cocioabă a șefei Europei: “Un dulap spartan de 20 m2, fără bucătărie, aerisire sau fereastră ! Funcționarii bruxellezi n-au înțeles nici acum această decizie a președintei lor, care dispune totuși de o generoasă indemnizație de 4.200 de euro pe lună pentru asta, de a nu merge să locuiască în oraș. Urmarea: această sumă nu îi va fi, fără îndoială, alocată, și acest colțișor, care nu e o locuință, va declanșa serioase bătăi de cap logistice și în termeni de securitate într-un imobil până acum strict administrativ. -- « Nemții din echipa lui von der Leyen lucrează în circuit închis. Funcționau deja în felul ăsta la Berlin », notează un înalt funcționar european, care subliniază că noii veniți se tem și se ascund de toată lumea. Ideal pentru o instituție căreia i se reproșează deja că e « ruptă de realitatea » popoarelor europene... După Jean-Claude Juncker, iat-o și pe Madame Bunker.”

Sigur, economiile dorite de von der Leyen arată altfel decât milioanele declarate fără a munci ale soției noului premier rus, ba chiar pot face uitate necazurile ei de acasă, unde săptămânalul Der Spiegel a scris că ea, Ursula von der Leyen, a șters toate datele și dintr-un al doilea telefon pe care l-a folosit în perioada când era ministrul apărării, înainte de a-l înapoia ministerului. Ea este acum anchetată acasă de un comitet parlamentar în legătură cu unele foarte bănoase contracte de consultanță acordate fără licitație pe când era ministru, anchetă despre care a mai scris și Politico.

Dar von der Leyen mai ține și la imaginea ei de femeie muncitoare, gospodină, mamă a șapte copii.

"Familii, vă urăsc"

Șapte copii are von der Leyen, da, ceea ce face să se ridice multe sprâncene în Franța, de pildă, unde foarte conservatorul săptămânal al dreptei catolice, Le Figaro, tocmai a arătat că familiile cu copii unde părinții sunt un cuplu căsătorit au devenit acum minoritare.

E vorba de un studiu al institutului național de statistică INSEE, care revelează că în 2011, o jumătate din familiile franceze cu copii încă mai erau compuse dintr-un cuplu căsătorit, însă că acum acest procent a coborât la 45%. Asta dă un nou sens acelui « Familles, je vous hais » (« Familii, vă urăsc !») lansat de atât de francezul scriitor André Gide în Fructele pământului (Les nourritures terrestres).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG