Linkuri accesibilitate

Decizia privind starea de alertă, amânată pentru săptămâna viitoare. Ce restricții dispar


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, înaintea ședinței de guvern, care vor fi măsurile de relaxare care se vor aplica începând cu 15 iunie și a spus că decizia privind prelungirea stări de alertă a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

„Am văzut că în media a apărut informația că astăzi vom lua decizia prelungirii stării de alertă. Nu vom lua decizia astăzi. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâte de guvern cu aprobarea Parlamentului. Deci vom avea hotărâre de guvern în care vom stabili prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare. Se știe că starea de alertă e instituită până în data de 16 iunie, inclusiv. Obligația noastră este să aprobăm horărârea de guvern până la exirarea perioadei, adică HG ar trebui publicată până în data de 16 iunie. Prelungirea stării de alertă este indispensabilă pentru a menține toate reglementările necesare pentru a garabnta protecția sănătății și vieții cetățenilor”, a spus premierul Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a explicat că prelungirea stării de alertă este „indispensabilă pentru a menține în vigoare toate reglementările hotărârii de guvern, pentru a garanta protecția sănătății și a vieții cetățenilor”.

Premierul s-a arătat mirat de politizarea unei măsuri despre care spune că este „susținută de toți specialiștii alături de care am muncit în această perioadă și care consideră ca e singura soluție reală pentru a menține sub control răspândirea acestui virus.”

Premierul a anunțat care vor fi măsurile de relaxare convenite deja în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență și care vor intra în vigoare din 15 iulie:

„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, am decis să propunem reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare, care se vor aplica cu începere din data de 15 iunie.
În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări. Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiei cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii, se va acorda un indicator, un coeficient privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate tările care vor avea un coeficient cinci vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, pentru cetăţenii care vin din aceste ţări. Am să dau câteva exemple. Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire, cum sunt Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european”,a explicat Ludovic Orban.

  • se va renunța la măsurile de izolare a românilor care vin din zone în care rata de îmbolnăvire este mai mică de 5 la un milion;
  • aceeași regulă va fi aplicată și pentru traficul aerian;
  • reluarea activităților economice în mall-uri, mai puțin cinematografe, restaurante și locuri de joacă;
  • reluarea activitatea de tratament balnear;
  • redeschiderea grădinițelor și activităților de tip after-school;
  • creșterea numărului de persoane de la 3 la 6 în grupurile care practică activități deschise, sport și activități recreative;
  • reluarea activităților în piscine exterioare;
  • reluarea jocurilor de noroc, loterie, case de pariuri cu risc epidemiologic scăzut.

La pachet cu relaxările de restricții, guvernul va opri, așa cum prevede hotărârea de guvern, plata a 75% din salariu pentru părintele care stă acasă cu copilul în perioada cursurilor școlare.

XS
SM
MD
LG