Linkuri accesibilitate

Decizie CCR: Prelungirea mandatului șefului Armatei, gen. Nicolae Ciucă, este neconstituțională


Nicolae Ciucă și-a reluat mandatul de șef al Armatei, după ce MApN a pierdut procesul cu președintele Klaus Iohannis.
Nicolae Ciucă și-a reluat mandatul de șef al Armatei, după ce MApN a pierdut procesul cu președintele Klaus Iohannis.

Judecătorii CCR au decis că prevederea legală prin care președintele Klaus Iohannis a putut să îi prelungească mandatul șefului Armatei, generalul Nicolae Ciucă, este neconstituțională.

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis că sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”, din articolul 39 al legii 346/2006 privind organizarea Ministerului Apărării Naţionale, este neconstituţională.

Sesizarea CCR a avut loc în cadrul procesului de la Curtea de Apel București, în care MApN solicita anularea decretului lui Klaus Iohannis, prin care acesta i-a prelungit, în luna ianuarie 2019, mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major General al armatei. Sesizarea a fost făcută de judecătorul Silviu Barbu.

Articolul de lege criticat spune că „șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

Judecătorii CCR au decis că sintagma „cu posibilitatea de prelungire până la un an” este „lipsită de claritate”, pentru că „nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării”.

CCR arată că responsabilitatea de a stabili procedura legală de urmat revine legiuitorului, adică Parlamentului sau Guvernului.

MApN a deschis trei procese separate prin care a cerut desființarea decretului lui Iohannis. Pe două le-a pierdut, însă al treilea are primul termen pe 12 iunie, la Curtea de Apel București.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Armatei. El a respins astfel propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leș, care îl nominalizase pe generalul Dumitru Scarlat pentru această poziție. MApN a atacat în instanță decretul lui Iohannis.

În aprilie, instanța supremă a respins definitiv contestația Ministerului Apărării Naționale la decretul prin care președintele Klaus Iohannis îi prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei. Astfel, Nicolae Ciucă este din nou, oficial, în această poziție, după ce, din ianuarie până în prezent, locul său a fost ținut de generalul locțiitor, Laurian Anastasof.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG