Linkuri accesibilitate

Decizie CCR: Premierul Dăncilă trebuie să vină în parlament pentru vot, iar președintele să numească interimarii


Premierul nu a fost invitată de președinte la summitul UE de la Sibiu
Premierul nu a fost invitată de președinte la summitul UE de la Sibiu

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea Guvernului în ce privește refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă

Curtea Constituțională a dat o decizie în conflictul dintre președinte și premier în ce privește miniștrii interimari, care, practic dă parțial dreptate ambelor părți, potrivit unor surse din CCR.

Astfel, președintele Iohannis este obligat să numească ministrii interimari, dar și că premierul Viorica Dăncilă este obligată să vină în fața Parlamentului pentru a cere un vot de încredere.

Decizia referitoare la Dăncilă a fost luată cu unanimitate de voturi, iar cea privindu-l pe Iohannis cu 7 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”.

În ce privește obligativitatea premierului de a se prezenta în fața parlamentului, aceasta reise din ultimul punct al deciziei CCR, care spune că nu există un conflict juridic de natură constituțională între președinte și premier ”generat e refuzul președintelui de a numi miniștrii titulari”.

Cum Dăncilă a trimis la Cotroceni propunerile de miniștri titulari după ruperea coaliției PSD-ALDE și anunțul ALDE că se retrage de la guvernare, acest lucru înseamnă că Dăncilă trebuie să vină în fața parlamentului, au explicat pentru Europa Liberă juriști.

Potrivit deciziei ”președintele nu putea fi obligat să numească miniștrii definitivi, dar că era obligat să numească miniștrii interimari la propunerea primului -ministru.”

”Președintele urmează să emită deîndată decretele de revocare a miniștrilor solicitate de primul ministru precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari. Președintele urmează să răspundă deîndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de primul ministru în privința refuzului de a numi miniștrii titulari”.

Cu toate acestea, în finalul deciziei CCR se spune că ”nu există conflict de natură constituțională determinat de refuzul președintelui de a numi miniștrii titulari propuși în 26 august”.

Surse din CCR susțin că nu s-a decis nimic în ce privește obligativitatea premierului Dăncilă de a cere un vot parlamentului.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie și a fost ca urmare a refuzului președintelui Iohannis de a accepta noile propuneri în locul miniştrilor ALDE demisionari, după ce partidul luase decizia de a părăsi guvernarea. Este vorba de Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton care au demisionat în 27 august, doar Ramona Mănescu rămânând pe post. Premierul Viorica Dăncilăa venit însă cu alte propuneri, tot din ALDE- Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul. Acesția însă au fost excluși din partid, iar președintele Iohannis a refuzat din nou numirea lor, cerând premierului să se prezinte în fața parlamentului pentru a obține un vot.

COMUNICATUL CCR

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primuluiministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primulministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul CCR.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG