Linkuri accesibilitate

Decizie CNSAS. Viorel Cataramă, sursă a Securității cu trei nume de cod și note informative olografe


Viorel Catarama, candidat la alegerile prezidențiale
Viorel Catarama, candidat la alegerile prezidențiale

Deși nu a fost informator al Securității, Viorel Cataramă, a fost ”sursă” și avea trei nume conspirative, Viorel”, „W” și „Voicu”. Cataramă a fost verificat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități( CNSAS) în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.

Decizia publicată pe site-ul CNSAS arată că Viorel Cataramă a primit în 21.05 2002 o decizie de necolaborare cu Securitatea, care atestă că nu a fost ”agent sau colaborator al Securității ca poliție politică”. Respectiva decizie a fost însă data în baza faptului că figura ca ”necunoscut” în arhive.

La noua verificare din 2019, s-au descoperit o serie de documente- note de protocol olografe, semnate cu numele real, și note informative olografe, semnate cu numele conspirative ”Voicu ” și ”W”.

Aceste documente au fost găsite însă în dosarul de urmărire informativă (DUI) al unei alte persoane, care era urmărită de Securitate și cu care Viorel Cataramă făcea la vremea aceea ( anii 1985-1988) afaceri.

Nu a putut fi declarat informator sau colaborator al Securității în sensul legii, au declarat pentru Europa Liberă surse din CNSAS, deoarece ”nu a denunțat atitudini anticomuniste”.

”În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât şi documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative „W” şi „Voicu”, se arată în adeverinţa publicată, joi, de CNSAS.

Ce documente a găsit CNSAS despre Viorel Cataramă în dosarul de urmărire informativă menționat:

  • Cinci note olografe, date în perioada 1985-1986, semnate cu numele real Viorel Cataramă.
  • Alte două note informative olografe sunt din 1987, fiind semnate cu numele conspirativ ”W”, înregistrat pe numele candidatului Viorel”. Este vorba de candidat la recrutare.
  • Trei note olografe, din 1988, semnate cu numele conspirativ ”Voicu”.

Aceste ultime trei note sunt cele mai interesante, deoarece este de presupus că au fost date în perioada în care ”candidatul Viorel” fusese deja recrutat de Securitate, iar ”Voicu” era numele de cod primit.

Cum nu a fost găsit un angajament și nici un ”dosar de rețea”, iar notele informative, în special cele cu numele conspirativ ”Viorel”, ”nu fac referire la activități sau atitudini potrivnice regimului comunist”, Viorel Cataramă nu a putut fi declarat colaborator al Securității.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG