Linkuri accesibilitate

Decizie definitivă ÎCCJ. Dosarul de corupție în care Sebastian Ghiță fusese achitat se reia de la zero


Sebastian Ghita este fugit în Serbia și mai are pe rolul instanțelor din România mai multe dosare penale.

Sentința primei instanțe, care decisese achitarea lui Sebatian Ghiță în dosarul mitei date fostului primar al Ploieștiului, a fost desființată, iar procesul se reia de la zero, după ce Înalta  Curte a respins cererea procurorilor de a fi sesizată Curtea Europeană de Justiție (CJUE).

Decizia este definitivă și este urmarea hotărârii Curții Constituționale din 23 ianuarie 2019 privind constituirea completurilor de trei judecători, care stabilea că toate procesele de la instanța supremă vor fi rejudecate dacă deciziile nu sunt definitive.

În același timp, rejudecarea de la zero a procesului survine și ca urmare a respingerii, miercuri, de către completul de cinci judecători de la ÎCCJ a cererii procurorului DNA de a fi sesizată CJUE cu mai multe întrebări preliminare privind decizia Curții Constitutionale în cazul competurilor specializate de 3 judecători. Dacă cererea ar fi fost acceptată, procesul se suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul procesului lui Darius Vâlcov.

Un alt caz în care procesul a fost reluat de la zero ca urmare a deciziei Curții Constituționale este cel al fostului ministru PSD, Dan Șova.

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis in judecată pe Sebastian Ghiţă si Iulian Bădescu, pentru dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. În primă instanță, atât Sebastian Ghiţă, cât și Iulian Bădescu au fost achitați.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă se află în Serbia. El a fugit din ţară în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG