Linkuri accesibilitate

Decizie definitivă CCR: Mircea Diaconu nu va avea reprezentanți în secțiile de votare


Mircea Diaconu candidează la prezidențiale.

Curtea Constituțională a respins contestația formulată de Pro România și ALDE față de decizia Biroului Electoral Central care stabilea că pot avea reprezentanți în secțiile de vot doar partidele parlamentare care au grup în cel puțin una dintre camerele legislativului.

Un comunicat de presă al CCR arată că respingerea contestației făcute de Alianța electorală ”Un om” este definitivă , iar motivarea soluției va fi publicată ulterior în Monitorul Oficial.

Consecința acestei decizii este că Mircea Diaconu, candidatul la alegerile prezidențiale susținut de cele două partide, nu va avea reprezentanți în secțiile de votare.

Biroul Electoral Central (BEC) a emis, vineri, o decizie care prevede că: prin partidele politice parlamentare care au propus candidați se înțelege orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice și alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”.

Din cauză că ALDE și Pro România nu mai grup parlamentar în niciuna dintre camere, Mircea Diaconu a intrat în cea de-a doua rundă a tragerii la sorți organizată de BEC, așa cum spune articolul 22 din Legea 370.

”Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare se face în prima etapă cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare care au propus candidaţi, iar în a doua etapă, prin tragere la sorţi, pentru fiecare secţie de votare, cu reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice care au propus candidaţi, de către preşedintele biroului electoral judeţean sau al sectorului municipiului Bucureşti, după caz”.

După decizia BEC, președintele Consiliului Național ALDE, Norica Nicolai, a anunțat într-o conferință de presă că hotărârea BEC va fi contestată și a susținut că în momentul demarării procesului electoral cele două partide aveau grupuri parlamentare.

"E un tertip utilizat de PSD, dar susținut de PNL, care să facă un avantaj celorlalte partide (...) Riscăm în această perioadă să ne confruntăm cu o amplă acțiune de fraudare a alegerilor. Fac apel la societatea civilă să fie prezentă la monitorizarea procesului electoral", a spus Nicolai.

Așa cum se vede, CCR nu a dat câștig de cauză celor două partide.

BEC a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea pe buletinele de vot a candidaților la alegerile prezidențiale. Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă. Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG