Decizia că cele 22 de companii municipale formate la inițiativa Gabrielei Firea au fost înființate ilegal a rămas definitivă, după ce Curtea de Apel București a respins miercuri cererea de revizuire a municipalității împotriva unei decizii similare, din 2018.
USR și mai mulți consilieri municipali ai acestui partid au acționat în instanță, în 2017, solicitând desființarea actelor de constituire ale acestor companii, pe motiv că au fost înființate ilegal. În 2018, Curtea de Apel București a decis în favoarea lor, constatând că aceste companii trebuiau înființate cu votul a două treimi din Consiliul General al Capitalei. Ele au primit însă votul a doar jumătate plus unu dintre consilierii municipali.
„Gabriela Firea nu mai are de acum înainte absolut nicio scuză pentru a ține artificial în viață Companiile Municipale. Așa cum am arătat de nenumărate ori, aceste structuri au fost gândite doar ca să toace bani publici pe contracte și salarii. Companiile trebuie desființate în cel mai scurt timp posibil”, a comentat pe contul personal de Facebook Roxana Wring, consilieră municipală a USR și unul dintre inițiatorii acțiunii în instanță.
UPDATE: Primăria Capitalei a reacționat, arătând că intenționează să readopte actele de constituire ale companiilor, cu respectarea legii, adică să le supună din nou la vot în Consiliul General al Capitalei.
„Vom veni în fața Consiliului General cu proiecte care să pună în acord Hotărârile de înființare ale companiilor municipale cu decizia instanței, respectiv adoptarea acestora cu două treimi (din voturile consilierilor municipali - n.r.)”, arată Primăria Capitalei într-o reacție la solicitarea Europei Libere.
Primăria Capitalei susține că prin înființarea acestor companii s-a redus dependența de anumite firme care „căpușau bugetul Capitalei”. „De exemplu, o licență de integrare a intersecțiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la același producător”, susține municipalitatea.
„Invit toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să ni se alăture în încercarea de a debloca această situație”, a declarat Gabriela Firea.
Un document obținut de Europa Liberă dintr-o companie municipală a Primăriei Capitalei face acuzații grave: doi consilieri ar fi angajați fictivi. Își iau banii, dar nu au fost găsite dovezi că lucrează acolo. E vorba de o consilieră a primarului Firea, Simona Butacu, și de Eugen Radu Preda, un fost ziarist care a lucrat cu Firea, iar acum face parte din echipa Gabrielei
Compania Municipală Tehnologia Informației București (CMTIB S.A.) este una dintre cele 22 de companii municipale înființate în 2017 de Consiliul General al Capitalei, la inițiativa primarului general. Gabriela Firea și-a dorit un holding municipal care să preia gestionarea cât mai multor activități ce țin de bunul mers al orașului.
Principala cheltuială a acestei companii? Salariile. În vara anului trecut, acestea se ridicau la procentul de 89% din cheltuielile companiei, conform unui raport al Corpului de Control al Primăriei Capitalei, aflat în posesia Europei Libere.
Însă tocmai la salarii apare problema: un alt document oficial obținut de Europa Liberă din interiorul Consiliului de Administrație (CA), care a fost înaintat către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), ridică suspiciunea că la compania respectivă ar exista angajări fictive ale unor oameni care, de fapt, nu ar lucra acolo. Raportul este asumat de patru din cei șapte membri ai CA și semnat de unul dintre ei.