Linkuri accesibilitate

Decizie definitivă: RADET intră în faliment. Gabriela Firea spune că bucureștenii nu vor rămâne fără căldură


Gabriela Firea, primarul Bucureștiului
Gabriela Firea, primarul Bucureștiului

Curtea de Apel București a pronunțat luni falimentul RADET, ceea ce, potrivit legislației, va duce la lichidarea societății. Primarul general, Gabriela Firea, dă asigurări că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură la iarnă.

Sentința este definitivă prin respingerea recursului înaintat de Primăria Capitalei. În urma lichidării RADET nu va rămâne mare lucru, patrimoniul este mic, iar datoriile mari- 3,9 miliarde de lei. ELCEN, care este principalul creditor, are de recuperat o creanță de 3,8 miliarde lei, motiv pentru care a chemat în instanță Primăria Capitalei.

Gabriela Firea este însă liniștită și spune că situația se va rezolva, deoarece activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Bucureștenii nu au de ce să fie speriați, susține ea într-un comunicat de presă, dat chiar înainte de pronunțarea sentinței.

”Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica”, spune Firea în comunicatul citat.

Premierul Lodovic Orban a declarat la scurt timp după aflarea sentinței că l-a sunat pe ministrul Economiei ” să se deplaseze imediat la ELCEN și să ia legătura cu autoritățile locale, astfel încât să identificăm posibilitățile legale să nu fie afectată alimentarea cu energie termică și cu apă caldă a bucureștenilor”.

Virgil Popescu, noul ministru al Economiei, avertiza încă de săptămâna trecută că instanța ar putea declara falimentul RADET.

"Vom avea o întâlnire pe această temă şi eu vreau ca Primăria să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. Elcen este pregătită să livreze energie termică, însă trebuie ca Primăria să fie pregătită, să găsim soluţia cine să cumpere acel agent termic, Primăria direct... Primăria să se asigure că toate subvenţia către Elcen este plătită", spunea ministrul.

Gabriela Firea însă este în război cu Virgil Popescu, pe care îl consideră ”incompetent” și susține că președintele Iohannis este cel care ar trebui să-l ”oprească să mai sperie românii care trăiesc în București”.

”Am transmis preşedintelui ţării aceste informaţii pentru că este o problemă de siguranţă naţională. Fac apel la domnia sa să îl oprească pe noul premier, să îl oprească pe noul ministru al Energiei în a-i mai speria pe români, pe românii care trăiesc în Bucureşti, şi în a mai transmite public informaţii false, denaturate", spunea Firea, potrivit Agerpres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG