Linkuri accesibilitate

Decizie definitivă: Victor Ponta rămâne fără titlul de doctor în drept


Victor Ponta

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul înaintat de fostul premier Victor Ponta în procesul împotriva Ministerului Educației împotriva deciziei CNATDCU care a stabilit că teza sa de doctorat este plagiată.

Prin urmare, decizia de retragere a titlului de doctor în drept pe motiv de plagiat va fi pusă în aplicare în mod irevocabil.

Victor Ponta a pierdut definitiv și irevocabil la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației pentru anularea ordinului de ministru prin care i-a fost retras titlul de doctor în anul 2016. Prin decizia asta, Victor Ponta este în mod definitiv și irevocabil plagiator. 8 ani a durat, cu totul, din momentul în care au apărut informațiile despre plagiatul lui în Revista Nature și până ieri, când Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins lui Ponta recursul. 8 ani pentru a confirma evidența: Victor Ponta este plagiator, iar titlul de doctor i-a fost retras în mod corect de către CNATDCU în 2016", a anunțat jurnalista Emilia Șercan.

Informația a fost confirmată și de ministrul Educației, Monica Anisie.

„Voi pune în aplicare decizia ICCJ. (...) În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”, a declarat Anisie, pentru Edupedu.ro.

Victor Ponta a obținut titlul de doctor în drept din partea Universității București, în iulie 2003, cu teza intitulată „Curtea Penală Internațională”. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, pe atunci premier în funcție.

La 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat știrea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte”. Acuzația era formulată pe baza unor documente compilate de un whistleblower anonim.

În decembrie 2014, Victor Ponta a anunțat într-o scrisoare deschisă că renunță la titlul de doctor.

În 2016, lui Victor Ponta i s-a retras, în cele din urmă, în mod oficial titlul de doctor, în urma unei noi investigații urmată de decizia de plagiat din partea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Ponta a deschis atunci două procese în instanţă, în care a cerut suspendarea, respectiv anularea ordinului ministrului Educaţiei, însă acţiunile sale au fost respinse.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG