Linkuri accesibilitate

Marea tipărire: 75 de tone de hârtie, 15 milioane de foi semnate cu pixul și 5 milioane de plicuri. A început recalcularea pensiilor


Sunt aproximativ 5 milioane de pensionari în România. Ei trebuie să primească, până la 1 septembrie 2024, deciziile de recalculare a pensiilor.
Sunt aproximativ 5 milioane de pensionari în România. Ei trebuie să primească, până la 1 septembrie 2024, deciziile de recalculare a pensiilor.

Casele județene de pensii au început tipărirea deciziilor de recalculare a indemnizațiilor. E o etapă importantă din reforma sistemului, după ce legea a fost schimbată, o etapă care va implica o desfășurare birocratică uriașă.

Sunt 5 milioane de pensionari în România.

Prin urmare:

  • pentru fiecare pensionar, va exista o decizie de recalculare a pensiei;
  • fiecare decizie e tipărită în câte trei exemplare;
  • vor fi tipărite în jur de 15 milioane de pagini;
  • fiecare foaie va fi semnată de un director executiv al uneia dintre cele 42 de Case de Pensii din România;
  • deciziile trebuie să ajungă până pe 15 august, la Poșta Română;
  • câte un exemplar este pus, manual, într-un plic, de către funcționarii Poștei Române și trimis fiecărui pensionar. Cu confirmare de primire;
  • câte două exemplare semnate ale deciziei rămân la Casa de Pensii Județeană/a Mun. București, la dosarul fiecărui pensionar.

Ar fi nevoie de câteva TIR-uri pentru a transporta cele cinci milioane de plicuri, spune directorul directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, într-un interviu pentru Digi24.

Pe 19 iunie, Casa Județeană de Pensii Publice (CJPP) Timiș a luat în custodie 35 de imprimante, în urma unei afaceri încheiate prin sistemul public de achiziții (SEAP).

E singurul contract de acest fel încheiat de CJPP Timiș în ultimii șase ani. Instituția are nevoie de 600.000 de pagini listate, după cum scrie în cererea de ofertă postată în SEAP.

Cu o zi mai devreme, adică pe 18 iunie, aceeași direcție cumpărase și 20 de tonere pentru imprimantă.

Casa de Pensii București a adoptat altă politică. Pe 3 iulie, a cumpărat, prin achiziție directă, servicii de imprimare pentru 2,1 milioane de pagini. Cost: aproximativ 17.000 de euro.

Pentru ce se pregăteau?

Pentru „marea recalculare a pensiilor”, care începe cu tipărirea deciziilor prin care se stabilește noul cuantum, pentru cele 5 milioane de pensionari din România.

Cum se vor derula mai exact lucrurile, a explicat, la începutul lui iunie, ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, la RomâniaTV.

„Toate aceste decizii, aproape 15 milioane, vor fi listate [...] Toate vor fi trimise prin Poșta Română. Colegii noștri de la CNPP discută cu cei de la Poșta Română cu privire la acest proces, la această planificare de trimitere a deciziilor. Din septembrie toți românii vor primi pensiile majorate ca urmare a recalculării”.

„Deciziile de recalculare vor ajunge în perioada 16-31 august la pensionari”, mai spunea ministra Muncii.

După tipărire, distribuirea lor va fi preluată de Poșta Română.

„Suntem în grafic”, a ținut să precizeze Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, la Digi24, pe 19 iunie.

Europa Liberă a încercat o simulare a timpilor necesari pentru fiecare etapă procedurală, luând în calcul modelele de decizie publicate în Monitorul Oficial și informațiile furnizate de cei doi oficiali.

Tipărirea deciziilor

Se face la sediile caselor județene de pensii, după cum a explicat Daniel Baciu. Să luăm, de exemplu, județul Timiș, acolo unde Casa Județeană a luat în custodie 35 de noi imprimante.

Aici, în trimestrul 1 din 2024, figurau în statistici 155.141 de pensionari. Pentru fiecare dintre ei vor fi tipărite 3 exemplare din decizia de recalculare.

În total, în Timiș ar trebui tipărite 453.423 de decizii, număr acoperit de cerința din achiziția de imprimante.

Cât timp le va lua celor 35 de imprimante să listeze 453.423 de decizii? Din caracteristicile tehnice postate în SEAP reiese că toate au o viteză maximă de lucru de 45 de pagini pe minut.

Ceea ce înseamnă că, în fiecare minut, cele 35 de imprimante vor tipări 1.575 de pagini.

Adică 94.500 de pagini pe oră.

Ceea ce înseamnă că, teoretic, în aproape șase ore toate deciziile ar fi listate. Dacă nu există niciun moment de pauză, nicio defecțiune tehnică.

În Capitală trăiesc cei mai mulți pensionari din toată țara – aproape 500.000. Casa de Pensii București are de tipărit, prin urmare, cele mai multe decizii din țară, aproximativ 1,5 milioane de pagini.

Europa Liberă a întrebat Casa de Pensii București dacă e pregătită pentru efortul logistic.

Întrebările au fost concrete. Răspunsurile primite, evazive. De fapt, Casa de Pensii București nu a răspuns exact la niciuna dintre întrebări.

Europa Liberă a întrebat Casa de Pensii a Municipiului București cât va dura concret etapa de listare a deciziilor, cât va costa și dacă are infrastructura necesară. Acesta este răspunsul primit.
Europa Liberă a întrebat Casa de Pensii a Municipiului București cât va dura concret etapa de listare a deciziilor, cât va costa și dacă are infrastructura necesară. Acesta este răspunsul primit.

Casele de Pensii din toată țara s-au pregătit diferit pentru marea listare. Unele au achiziționat direct servicii de printare, altele au închiriat imprimante.

Cât cântărește hârtia?

Dacă facem un calcul simplu – cât cântărește un top de hârtie, câte pagini sunt într-un top, de câte topuri e nevoie –, rezultă că doar pentru listarea deciziilor se vor consuma 75 de tone de hârtie.

În plus, va fi nevoie de 5 milioane de plicuri și de alte foi pentru a lista formularele specifice poștei pentru scrisorile cu confirmare de primire.

Semnarea documentelor

Fiecare decizie de recalulare – cele 15 milioane de exemplare – va purta semnătura directorului executiv al Casei Județene de Pensii sau a Casei Municipale București.

Ceea ce înseamnă că un singur om va avea de semnat câteva sute de mii de pagini. La București, ceva mai multe – 1,5 milioane.

Dacă luăm în calcul 10 secunde pentru a semna fiecare pagină și a trece la următoarea, directorul executiv al Casei Municipale de Pensii București ar trebui să petreacă 15 milioane de secunde, adică 4.166 de ore semnând, adică 520 de zile lucrătoare în care doar semnează, fără nimic altceva de făcut.

Deciziile sunt puse în plicuri, cu adrese scrise pe ele

Câte un exemplar din cele trei tipărite pentru fiecare pensionar va fi pus în plic. În total, 5 milioane de plicuri, pe care este tipărită adresa destinatarului.

Va fi treaba Poștei Române, spune Angelica Mihai, purtător de cuvânt al Casei Naționale de Pensii.

„Poșta ne va ajuta acum, pe cale de excepție, să pună ei în plicuri acele decizii și să facă expedierea – în funcție de cum se grupează ei pe oficii poștale, pe adresă. În mod uzual, deciziile erau transmise de casele de pensii, dar una este emiți anumite decizii, să zicem 100 de decizii pe săptămână și să le expediezi, și alta e când vorbim de sute de mii”, explică ea.

Europa Liberă a întrebat Poșta Română dacă este pregătită pentru această desfășurare de forțe, dacă are personalul și infrastructura necesare. Nu am primit, încă, răspuns.

Modelul deciziei de recalculare a pensiilor a fost publicat în Monitorul Oficial.
Modelul deciziei de recalculare a pensiilor a fost publicat în Monitorul Oficial.

Plicurile ajung la pensionari, cu confirmare de primire

Fiecare dintre cele 5 milioane de plicuri va ajunge la pensionari, cu poștașul. Pensionarul va semna confirmarea de primire și procesul se încheie.

Ce se întâmplă, însă, dacă poștașul nu găsește pensionarul acasă?

„Plicul cu decizia sa va rămâne câteva zile la oficiul poștal la care este arondat, iar apoi, dacă pensionarul tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, la Digi24.

45 de zile pentru contestații

După primirea deciziei de recalculare, din momentul în care a semnat formularul de confirmare primire, pensionarul are la dispoziție 45 de zile pentru a contesta decizia dacă nu i se pare corectă. Contestațiile se depun la tribunalele locale.

„Atunci când o decizie de pensionare este nelegală sau ni se respinge pur și simplu dreptul de a ieși la pensie – ori se admite, însă cuantumul pensiei este unul nesatisfăcător prin prisma faptului că este nelegal stabilit – atunci avem termenul de 45 de zile de la comunicare pentru a ne adresa instanței de judecată cu privire la anularea deciziei de pensionare sau cu privire la modificarea acesteia în sensul de a respecta dispozițiile legale”, explică, pentru Europa Liberă, avocatul Adrian Cuculis.

Avocatul atenționează că termenul stabilit de lege nu poate fi depășit.

„Nu uitați totuși că pierderea acestui termen de 45 de zile vă poate periclita în mod definitiv soarta viitoarei pensii, motiv pentru care el trebuie respectat. Și sesizată instanța de judecată”, spune Adrian Cuculis.

Vine pensia!!!

Pe 1 septembrie 2024 intră în vigoare legea 360/2023.

Teoretic, din acel moment, toate drepturile plătite pensionarilor vor respecta noul act legislativ.

Autoritățile susțin că toți pensionarii vor primi o pensie mai mare sau, în cel mai rău caz, vor rămâne cu cea pe care o au acum, calculată în baza legii vechi.

Ce se întâmplă dacă la recalculare valoarea pensiei conform noii legi e mai mică decât cea deja în plată?

„Lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată,” a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, la Digi24.

Cine calculează pensiile românilor și cine e responsabil de recalculare?

Până a ajunge la modificările legislative care promit venituri mai mari pentru majoritatea pensionarilor, Casa Națională de Pensii a mai avut de rezolvat câteva probleme.

Mai exact, să pună în același loc toate bazele de date din județe și sub aceeași formă.

Așa că a cumpărat servicii care uniformizează bazele de date – asta înseamnă implementarea unui soft și mutarea datelor în același tip de bază de date.

Afacerea a costat 3 milioane de euro (15 milioane de lei).

Pasul următor a fost achiziționarea serviciilor de mentenanță a sistemului informatic și actualizarea „în acord cu modificările legislative care ar putea apărea”. A fost un alt contract, de 2,4 milioane de euro (12 milioane de lei).

Cine este responsabil de datele introduse și prelucrate?

„S-a lucrat pe dosare la nivelul fiecărei case județene de pensii”, explică Angelica Mihai, procedura de lucru.

Cu alte cuvinte, responsabilitatea datelor prelucrate aparține direct caselor județene. Pentru care semnează directorul executiv.

Europa Liberă a trimis, pe 26 iunie, o solicitare de informații către Casa Nați0nală de Pensii, cu privire la toate aspectele procredurii de recalculare a pensiilor. Nu am primit, încă, răspuns.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG