Linkuri accesibilitate

Documente

Declarația miniștrilor de externe NATO după reuniunea de la București

Instantaneu din prima zi a reuniunii NATO de la București. 29 noiembrie.
  1. Ne-am adunat la București, aproape de malul Mării Negre, într-un moment în care invazia Rusiei din Ucraina amenință pacea, securitatea și prosperitatea euro-atlantică. Rusia poartă în întregime responsabilitatea pentru acest război, o încălcare evidentă a dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU. Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile persistente și reproșabile asupra civililor ucraineni și a infrastructurii de energie privează milioane de ucraineni de servicii umane. Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activități hibride, șantaj energetic și retorică nucleară nechibzuită, subminează ordinea internațională bazată pe norme. Suntem solidari cu Polonia în urma incidentului din 15 noiembrie care a dus la tragica pierdere de vieți, în urma atacurilor Rusiei cu rachete împotriva Ucrainei. Condamnăm cruzimea Rusiei față de populația civilă și încălcarea drepturilor omului, precum deportările forțate, tortura și tratamentul barbar al femeilor, copiilor și persoanelor în situații vulnerabile. Toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv de violență sexuală pe fond de conflict, trebuie să răspundă pentru faptele lor. Condamnăm pe toți cei care facilitează războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus.

  2. Îl întâmpinăm pe Ministrul de externe Kuleba astăzi, ne arătăm solidari cu guvernul și poporul ucrainean și cu apărarea lor eroică a națiunii și teritoriului lor și onorăm toate viețile pierdute. Rămânem statornici în angajamentul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale efectuate de Rusia, care încalcă grav Carta ONU. Vom continua și vom intensifica susținerea politică și practică pentru Ucraina în timp ce aceasta continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială și valorile noastre comune împotriva agresiunii Rusiei, susținere care va continua cât timp va fi necesar. În acest context, NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile relevante, inclusiv organizații internaționale, în special Uniunea Europeană, precum și țări cu valori similare. Pe baza susținerii arătate până acum, vom continua Ucraina să își întărească capacitățile de reziliență, să își protejeze poporul și să combată campaniile de dezinformare și minciunile Rusiei. Aliații vor asista Ucraina pe măsură ce își repară infrastructura energetică și își protejează poporul de atacurile rachetelor. Rămânem, de asemenea, fermi în susținerea eforturilor pe termen lung ale Ucrainei de a reconstrui și a reforma în urma acestui război, în așa fel încât Ucraina să își asigure un viitor liber și democratic, să își modernizeze sectorul de apărare, să își întărească interoperabilitatea și să combată agresiuni în viitor. Vom continua să ne întărim parteneriatul cu Ucraina pe măsură ce aceasta avansează în aspirațiile sale euro-atlantice.

  3. Finlanda și Suedia participă astăzi în calitate de state invitate să se alăture Alianței. Aderarea lor le va face mai sigure, va face NATO mai puternic și va securiza zona euro-atlantică. Securitatea acestora este importantă pentru Alianță inclusiv în perioada de aderare.

  4. Amintind că regiunile Balcanilor de Vest și Mării Negre sunt de importanță strategică pentru Alianță, apreciem întâlnirea cu miniștrii de externe ai statelor partenere NATO Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, pe măsură ce NATO își întărește susținerea individuală pentru construirea integrității și rezilienței, dezvoltarea capacității și menținerea independenței politice. Susținem ferm angajamentul nostru către politica ușilor deschise a alianței. Dorim să confirmăm deciziile luate la summit-ul de la București din 2008 și toate deciziile luate de atunci cu privire la Georgia și Ucraina.

  5. NATO este o alianță defensivă. NATO va continua să își protejeze populația și să apere în permanență întreaga suprafață a teritoriului aliat. Acest fapt corespunde abordării noastre de 360 de grade împotriva oricărei amenințări și provocări. Condamnăm toate formele de terorism și suntem solidari cu Turcia, care își plânge decesele survenite din recentul atac terorist oribil. Ne confruntăm cu amenințări și provocări ale actorilor autoritari și concurență strategică din toate direcțiile. Pe fondul celei mai grave amenințări asupra securității euro-atlantice din ultimele decenii și conform cu conceptul strategic, implementăm o nouă linie de bază în postura de descurajare și defensivă prin întărirea acesteia și prin dezvoltarea continuă a forțelor și capacităților robuste, pregătite de luptă. Toți acești pași vor întări substanțial apărarea NATO. Rămânem angajați să ne pregătim pentru atacurile ostile asupra infrastructurii critice a Aliaților, să le descurajăm și să ne apărăm împotriva acestora. Orice atac împotriva Aliaților va fi contracarat cu un răspuns unitar și hotărât. Suntem uniți și solidari și ne reafirmăm legătura transatlantică rezistentă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică.

See all News Updates of the Day

Scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene (EN)

România cere Comisiei Europene, într-o scrisoare comună semnată alături de Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria, măsuri împotriva efectelor negative ale eliminării taxelor pentru produsele agricole din Ucraina.

Document. Amendamentele propuse de Coaliție

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România

capture departament de stat

Finanțarea masivă a presei de către principalele partide politice din România, subiect dezvoltat în ultimii de ani de Europa Liberă, este menționat de Departamentul de Stat al SUA în raportul privind respectarea drepturilor omului din 2022.

Subiecte Română Simulare Evaluare Națională 2023

Elevii au susținut simularea pentru evaluarea națională

Barem Romana Simulare Evaluare Naționala 2023

Romania: school, high school, pupils

Adresa comună a cultelor religioase către Ministerul Educației

The Patriarch of the Romanian Orthodox Church, His Beatitude Daniel, declared on Wednesday, at the end of a solemn sitting in the Romanian Parliament in Bucharest, that he had been vaccinated against COVID-19.

Adresa comună a cultelor religioase către Ministerul Educației - cu semnături - 13 martie 2023

Răspuns solicitare Europa Libera.pdf

Legea invatamantului superior

Legea invatamantului superior

Legea învatamantului preuniversitar

Legea invatamantului preuniversitar

Totalul achiziilor în pandemie ale Poliției Locale Sector 1

The ex-mayor of 1 sector of Bucharest presenting the acquisition of devices for children

Tabel cu achizițiile directe din SEAP realizate în pandemie

Surgical Mask generic image

Expunerea de motive a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru trafic de droguri

droguri - cover

Notă de Fundamentare a ordonanței privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

ordonanta

Hotărârea Comisiei de Etică a UBB privind teza de doctorat a lui Lucian Bode

bode

Nota de constatare Garda de Mediu poduri fără avize

Moțiune simplă - Ministrul Lucian Bode

Fișa tehnică a achiziției de costume de poliție

documente

Răspunsul Poliției la solicitările firmelor interesate de licitație

documente

Drept la replică MJ 26 august 2022

Proiectul Ordonanței de urgență pentru sistemul de guvernanță al Cloud-ului Guvernamental

Nota de fundamentare a propunerii ADR

Rezoluția ONU condamnă invazia rusă în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare rezoluția care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și cere retragerea imediată a forțelor sale, într-o expresie globală a indignării care a evidențiat izolarea tot mai mare a Rusiei.

Discursul președintelui Joe Biden la un an de la asaltul asupra Capitoliului

CV-ul directorului general ADR Centru, Simion Crețu

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG