Linkuri accesibilitate

Documente

Declarația miniștrilor de externe NATO după reuniunea de la București

Instantaneu din prima zi a reuniunii NATO de la București. 29 noiembrie.
Instantaneu din prima zi a reuniunii NATO de la București. 29 noiembrie.
  1. Ne-am adunat la București, aproape de malul Mării Negre, într-un moment în care invazia Rusiei din Ucraina amenință pacea, securitatea și prosperitatea euro-atlantică. Rusia poartă în întregime responsabilitatea pentru acest război, o încălcare evidentă a dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU. Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile persistente și reproșabile asupra civililor ucraineni și a infrastructurii de energie privează milioane de ucraineni de servicii umane. Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activități hibride, șantaj energetic și retorică nucleară nechibzuită, subminează ordinea internațională bazată pe norme. Suntem solidari cu Polonia în urma incidentului din 15 noiembrie care a dus la tragica pierdere de vieți, în urma atacurilor Rusiei cu rachete împotriva Ucrainei. Condamnăm cruzimea Rusiei față de populația civilă și încălcarea drepturilor omului, precum deportările forțate, tortura și tratamentul barbar al femeilor, copiilor și persoanelor în situații vulnerabile. Toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv de violență sexuală pe fond de conflict, trebuie să răspundă pentru faptele lor. Condamnăm pe toți cei care facilitează războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus.

  2. Îl întâmpinăm pe Ministrul de externe Kuleba astăzi, ne arătăm solidari cu guvernul și poporul ucrainean și cu apărarea lor eroică a națiunii și teritoriului lor și onorăm toate viețile pierdute. Rămânem statornici în angajamentul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale efectuate de Rusia, care încalcă grav Carta ONU. Vom continua și vom intensifica susținerea politică și practică pentru Ucraina în timp ce aceasta continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială și valorile noastre comune împotriva agresiunii Rusiei, susținere care va continua cât timp va fi necesar. În acest context, NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile relevante, inclusiv organizații internaționale, în special Uniunea Europeană, precum și țări cu valori similare. Pe baza susținerii arătate până acum, vom continua Ucraina să își întărească capacitățile de reziliență, să își protejeze poporul și să combată campaniile de dezinformare și minciunile Rusiei. Aliații vor asista Ucraina pe măsură ce își repară infrastructura energetică și își protejează poporul de atacurile rachetelor. Rămânem, de asemenea, fermi în susținerea eforturilor pe termen lung ale Ucrainei de a reconstrui și a reforma în urma acestui război, în așa fel încât Ucraina să își asigure un viitor liber și democratic, să își modernizeze sectorul de apărare, să își întărească interoperabilitatea și să combată agresiuni în viitor. Vom continua să ne întărim parteneriatul cu Ucraina pe măsură ce aceasta avansează în aspirațiile sale euro-atlantice.

  3. Finlanda și Suedia participă astăzi în calitate de state invitate să se alăture Alianței. Aderarea lor le va face mai sigure, va face NATO mai puternic și va securiza zona euro-atlantică. Securitatea acestora este importantă pentru Alianță inclusiv în perioada de aderare.

  4. Amintind că regiunile Balcanilor de Vest și Mării Negre sunt de importanță strategică pentru Alianță, apreciem întâlnirea cu miniștrii de externe ai statelor partenere NATO Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, pe măsură ce NATO își întărește susținerea individuală pentru construirea integrității și rezilienței, dezvoltarea capacității și menținerea independenței politice. Susținem ferm angajamentul nostru către politica ușilor deschise a alianței. Dorim să confirmăm deciziile luate la summit-ul de la București din 2008 și toate deciziile luate de atunci cu privire la Georgia și Ucraina.

  5. NATO este o alianță defensivă. NATO va continua să își protejeze populația și să apere în permanență întreaga suprafață a teritoriului aliat. Acest fapt corespunde abordării noastre de 360 de grade împotriva oricărei amenințări și provocări. Condamnăm toate formele de terorism și suntem solidari cu Turcia, care își plânge decesele survenite din recentul atac terorist oribil. Ne confruntăm cu amenințări și provocări ale actorilor autoritari și concurență strategică din toate direcțiile. Pe fondul celei mai grave amenințări asupra securității euro-atlantice din ultimele decenii și conform cu conceptul strategic, implementăm o nouă linie de bază în postura de descurajare și defensivă prin întărirea acesteia și prin dezvoltarea continuă a forțelor și capacităților robuste, pregătite de luptă. Toți acești pași vor întări substanțial apărarea NATO. Rămânem angajați să ne pregătim pentru atacurile ostile asupra infrastructurii critice a Aliaților, să le descurajăm și să ne apărăm împotriva acestora. Orice atac împotriva Aliaților va fi contracarat cu un răspuns unitar și hotărât. Suntem uniți și solidari și ne reafirmăm legătura transatlantică rezistentă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică.

See all News Updates of the Day

TEXT: Interviul integral acordat de Nadia Comăneci pentru Europa Liberă

Nadia Comaneci, during an interview for the romanian service of RFE/RF
Nadia Comaneci, during an interview for the romanian service of RFE/RF

Textul integral al Declaraţiei summitului NATO de la Washington

Declarația finală a summitului NATO sprijină calea „ireversibilă” a Ucrainei de a se alătura alianței. De asemenea, cei 32 de membri se angajează să își producția militară și să se coordoneze mai bine.

Comunicatul Gabriel Resources prin care cere anularea deciziei curții de arbitraj care dădea câștig de cauză Romnâniei

Subiecte Matematică - profil Pedagogic BAC 2024

Barem Subiecte Matematică - profil Pedagogic BAC 2024

Subiecte Matematică - profil Științele Naturii BAC 2024

Barem Subiecte Matematică - profil Științele Naturii BAC 2024

Subiecte Matematică - profil Tehnologic BAC 2024

Barem Subiecte Matematică - profil Tehnologic BAC 2024

Barem Subiecte Matematică - profil Mate-Info BAC 2024

Subiecte Matematică - profil Mate-Info BAC 2024

Subiecte Istorie BAC 2024

Barem Subiecte Istorie BAC 2024

BAREM SUBIECTE BAC 2024 - ROMÂNĂ UMAN

SUBIECTE BAC 2024 - ROMÂNĂ UMAN

BAREM SUBIECTE BAC 2024 - ROMÂNĂ REAL

SUBIECTE BAC 2024 - ROMÂNĂ REAL

Document. Minuta dezbaterii publice privind Legea Apărării

Military detachments participate in the rehearsal for the military parade organized on December 1, on the occasion of celebrating the National Day of Romania, at the Arc de Triumph in Bucharest.
Military detachments participate in the rehearsal for the military parade organized on December 1, on the occasion of celebrating the National Day of Romania, at the Arc de Triumph in Bucharest.

SUBIECTE MATEMATICA - EVALUARE NATIONALA 2024

BAREM SUBIECTE MATEMATICĂ _ EVALUARE NAȚIONALĂ 2024

Subiecte Matematică Evaluare Națională 2024

Subiecte Romana Evaluare Naționala 2024

Barem Subiecte limba română Evaluare Națională 2024

Răspunsul SRI pentru Europa Liberă

Serviciul Român de Informații a oferit un punct de vedere la solicitarea Europei Libere cu privire la controlul civil al Parlamentului. În esență, SRI respinge problemele ridicate de articolul Europa Liberă.

Lista medicamentelor care vor fi retrase

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG