Linkuri accesibilitate

Declarația pe proprie răspundere a fost simplificată


Poliția și armata patrulează pe străzi pentru a supraveghea respectarea izolării

Grupul de Comunicare Strategică a prezenta joi modele actualizare pentru declarația pe proprie răspundere și pentru adeverința de la angajator necesare pentru a populația să poată părăsi domiciliul în condițiile carantinei instalate la nivel național.

Varianta actualizată a declarației pe proprie răspundere

Modelul actualizat de adeverință de la angajator

Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului.

De asemenea, documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului.

„Precizăm faptul că orice alte inițiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale.

În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator).

Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia", transmit autoritățile.

Declarația pe proprie răspundere este necesară, potrivit Ordonanței Militare nr. 3 din 24 martie 2020, pentru situațiile în care cetățenii de pe teritoriul României sunt forțați de împrejurări să părăsească domiciliul. Cu excepția unor situații specifice prevăzute de actul normativ, ieșitul din cază este interzis, ca o măsură de limitare a răspândirii noului coronavirus.

Completarea cu date false a declarației se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG