Linkuri accesibilitate

Declarație comună a miniștrilor de externe din 10 state: Respingem ferm conceptul sferelor de influență


Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Miniștrii de Externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii au semnat o declarație comună cu ocazia aniversării a 75 de ani de încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În declarația semnată de cei 10 miniștri se aduce un tribut victimelor și tuturor soldaților care au luptat pentru înfrângerea regimului nazist și pentru a pune capăt Holocaustului, dar se amintește că încheierea ostilităților în 1945 nu a adus liberate în centrul și estul Europei care a rămas sub dominația comunismului pentru jumătate de veac.

„Cu prilejul aniversării a 75 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în anul 2020, aducem un tribut victimelor și tuturor soldaților care au luptat pentru înfrângerea regimului nazist și pentru a pune capăt Holocaustului.

În timp ce luna mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu a adus libertate în Europa. Centrul și Estul Europei au rămas sub dominația regimului comunist pentru încă aproape 50 de ani. Statele baltice au fost ocupate ilegal și anexate, iar pumnul de fier al Uniunii Sovietice a fost impus celorlalte state captive, prin intermediul forței militare covârșitoare, a represiunii și a controlului ideologic.

Timp de multe decenii, numeroși cetățeni europeni din Centrul și Estul continentului și-au sacrificat viața luptând pentru libertate, în timp ce milioane de oameni au fost privați de drepturi și libertăți fundamentale, au fost supuși torturii și strămutați forțat. Societățile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democrație și independență.

Evenimentele din 1956, fondarea și activitățile Cartei 77, Mișcarea Solidaritatea, Lanțul Baltic, Toamna Națiunilor din 1989 și căderea Zidului Berlinului au fost importante pietre de hotar care au contribuit decisiv la renașterea libertății și a democrației în Europa", se arată în declarația comună a celor 10 miniștri de externe, prezentată de MAE.

Cei 10 oficiali transmis un avertisment prin încercări lamentabile de falsificare a istoriei" și cere tuturor statelor să se alăture pentru „pentru a respinge ferm conceptul sferelor de influență și insistăm pentru egalitatea tuturor statelor suverane".

„Astăzi, lucrăm împreună pentru a avea o Europă puternică și liberă, în care prevalează drepturile omului, democrația și statul de drept. Viitorul ar trebui să fie fondat pe fapte istorice și pe dreptate pentru victimele regimurilor totalitare. Suntem deschiși la dialog cu toți cei care sunt interesați să urmeze aceste principii. Rescrierea evenimentelor istorice care au dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și la divizarea Europei după încheierea conflagrației mondiale reprezintă o încercare lamentabilă de a falsifica istoria.

Ne dorim să le reamintim tuturor membrilor comunității internaționale faptul că durabilitatea, pe termen lung, a securității internaționale, stabilitatea și pacea necesită un angajament continuu și autentic pentru respectarea dreptului internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor.

Învățând lecțiile dureroase ale celui de-al Doilea Război Mondial, lansăm un apel către comunitatea internațională de a ni se alătura pentru a respinge ferm conceptul sferelor de influență și insistăm pentru egalitatea tuturor statelor suverane", fac apel miniștrii de externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii.

Ziua de 8 mai este aniversată drept sfârșitul în Europa al celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce în 8 mai 1945 Germania nazistă a capitulat.

Documentul care acoperea capitularea tuturor forțelor germane și care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial a fost semnat pe 8 mai 1945, la Reims, în Franța, în fața generalului american - și viitor președinte - Eisenhower. La ceremonia semnării capitulării Germaniei au mai luat parte delegații din partea Marii Britanii, Franței și Uniunii Sovietice. La miezul nopții dintre 8 și 9 mai războiul era terminat, iar capitularea Germaniei era totală.

XS
SM
MD
LG