Linkuri accesibilitate

Serviciile de electricitate și gaz ar putea fi deconectate și în timpul stării de alertă


Rău-platnicii care nu își achită la timp facturile pot rămâne fără electricitate chiar și în timpul stării de alertă.
Rău-platnicii care nu își achită la timp facturile pot rămâne fără electricitate chiar și în timpul stării de alertă.

Românii care nu și-au plătit facturile la energie și gaz în timpul stării de alertă, profitând că legea nu a permis operatorilor să le deconecteze serviciile, ar putea rămâne fără aceste utilități.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un act normativ prin care intenționează să abroge articolul stabilit prin ordonanța care a instituit starea de urgență și, ulterior de alertă în România. Potrivit OUG 70/2020, adoptat de Guvern pentru a ține sub control pandemia, deconectarea serviciilor de energie și gaz a fost interzisă în timpul stării de urgență și alertă.

Acest fapt a făcut ca aproximativ 170.000 de români care nu și-au plătit facturile să nu poată fi sancționați de operatorii de energie sau gaz prin deconectarea serviciilor.

Ministerul Energie consideră că se impune o revenire graduală „la o situație de normalitate în piețele de energie electrică și de gaze naturale” și, din acest motiv, propune abrogarea articolului care interzice deconectarea serviciilor în timpul stării de alertă.

Reprezentanții ministerului invocă următoarele argumente:

  • necesitatea eliminării impactului negativ la nivel macroeconomic al continuării aplicării - pe termen lung - a unor măsuri de protecție pentru clienții finali de energie electrică și de gaze naturale, impact care se va manifesta printr-o creștere iminentă a debitelor deja existente în contextul revenirii economiei, al creșterii cererii de energie electrică și de gaze naturale și a prețurilor aferente, în cazul în care starea de alertă se prelungește;
  • necesitatea evitării deconectării bruște a clienților finali care au fost cu adevărat afectați de pandemia COVID-19, odată cu încetarea stării de alertă;
  • dificultățile create în piețele de energie electrică și gaze naturale și volumul considerabil al facturilor restante acumulate ca rezultat al exercitării într-un mod excesiv din partea unor clienți finali de energie electrică și de gaze naturale, al drepturilor oferite de legislația în vigoare menită să susțină un nivel acceptabil al suportabilității consumului de energie electrică și de gaze naturale pentru clienții finali real afectați de pandemia COVID-19.

Ion Lungu, președintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, declara la finalul lunii ianuarie că numărul actual al rău-platnicilor este dublu față de cel din perioada similară de anul trecut.

„Este practic o invitaţie pentru oameni să nu plătească. Ne aşteptăm să se rezolve oarecum. Se poate face o eşalonare, dar nu aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că aceia care au abuzat de această prevedere sunt oameni care în continuare sunt dornici să nu plătească”, spunea Lungu.



  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG