Linkuri accesibilitate

Decret semnat de Donald Trump pentru reforma poliției. Se interzice imobilizarea prin strangulare


Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat marţi un decret prin care a ordonat o reformă limitată a forţelor de ordine în încercarea de a răspunde mişcării istorice de furie împotriva violenţelor poliţiei şi a rasismului cu care se confruntă SUA, relatează AFP.

Acest decret include interzicerea tentativelor controversate de imobilizare prin strangulare, cu excepţia cazului în care ''viaţa unui poliţist este în pericol'', a precizat preşedintele american după o întâlnire cu familiile victimelor violenţelor poliţiei sau rasiale.

Decretul prevede stimulente pentru departamentele de poliție la nivel național pentru a include, printre metodele folosite, interdicția de a folosi sufocarea și instruirea suplimentară a ofițerilor.

„Trebuie să o rupem cu vechile metode”, a spus Trump înainte de a semna decretul în Grădina Trandafirilor în fața polițiștilor în uniformă.

Preşedintele încurajează mii de unităţi de poliţie din SUA să adopte „cele mai înalte standarde profesionale'', a adăugat el din grădina Casei Albe.

Totuşi, aceste măsuri rămân sub cererile lansate de protestatari de la moartea lui George Floyd, care a fost asfixiat de un poliţist alb pe 25 mai, la Minneapolis.

Liderul minorităților din Senat, Chuck Schumer, a declarat că, în timp ce Trump „a recunoscut în cele din urmă necesitatea reformei polițienești", trebuie luate totuși mai multe măsuri.

„Congresul trebuie să adopte rapid o legislație puternică și îndrăzneață cu prevederi care ușurează responsabilizarea polițiștilor pentru abuzuri, iar președintele Trump trebuie să se angajeze că va semna legea", a declarat Schumer într-un comunicat.

Trump a spus că, deși doar un număr „foarte mic” de ofițeri au comportamente incorecte, este esențială construirea încrederii între cetățeni și poliției în zonele aflate în dificultate.

Ordinul prevede că „în special în comunitățile afro-americane trebuie mărite eforturile noastre ca națiune pentru a rezolva rapid cazurile de conduită incorectă” a poliției.

Înainte de a semna ordinul, Trump a vorbit cu rudele unor persoane ucise în timpul unor confruntări cu poliția.

„Pentru toate familiile îndurerate, vreau să știți că toți americanii plâng de partea voastră”, a spus Trump. ”Cei dragi nu vor fi murit în zadar”.

„Trebuie să căutăm cooperarea, nu confruntarea” dintre poliție și comunități și „să ne străduim să construim o justiție sigură, frumoasă și elegantă și libertate pentru toți”.

De asemenea, Trump i-a acuzat pe democrați, inclusiv pe predecesorul său, Barack Obama, că nu a abordat problema brutalității poliției.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG