Linkuri accesibilitate

Deficitul bugetar crește în acest an până la 9,1% din PIB, iar economia scade cu 4,2%


România, Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri o scădere economică în 2020 de 4,2%, în timp ce deficitul bugetar va crește până la 9,1% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor luate în calcul pentru ultima rectificare bugetară pe care o va face guvernul.

Ministerul Finanţelor propune o rectificare cu un deficit de 9,1% din PIB, respectiv 96 miliarde de lei, construit pe o contracţie de 4,2%. Deficitul se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această creştere, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde de lei din ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie. Această neîncasare vine ca urmare a faptului că cei care au acumulat datorii să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni. Estimăm că pe urma acestei decizii nu vom încasa aceşti bani, dar sunt bani care vor rămâne la companii, vor rămâne în economie", a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Cheltuielile bugetare vor crește la capitolele sănătate, asistenţă socială şi investiţii. Se suplimentează și fondul bugetului de asigurări de sănătate cu peste 1 miliard de lei, Ministerul Dezvoltării primeşte 1 miliard de lei pentru plata unor facturi, 1,1 miliarde de lei merg pentru subvenţii în agricultură, iar 1,2 miliarde de lei merg la Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului.

Cîţu a precizat că banii din Fondul de Rezervă sunt pentru cheltuieli neprevăzute, cel mai probabil pentru Sănătate.

Mai multe ministere primesc bani în plus. De la Ministerul de Finanţe se iau 134 milioane de lei economii cu cheltuieli de personal, a spus Cîţu. Sume similare se iau şi de la Ministerul Fondurilor Europene, dar Cîțu arată că nu vor fi economii semnificative.

Deficitul bugetar este în creștere față de estimările din luna august, când Ministerul Finanțelor prezenta la rectificarea bugetară de la acel moment o prognoză de deficit de 8,6% din PIB.

Pentru 2021, estimarea de deficit bugetar anunțată de Florin Cîțu este de 7%

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG