Linkuri accesibilitate

Lista sinecurilor semnate de premierul Cîțu după ce a fost demis. Cazul Anca Boagiu


În ciuda faptului că a fost demis de Parlament, premierul interimar a continuat să facă numiri controversate în funcții cheie din instituțiile de stat
În ciuda faptului că a fost demis de Parlament, premierul interimar a continuat să facă numiri controversate în funcții cheie din instituțiile de stat

Guvernul Cîțu continuă să numească oameni de partid în funcții publice cheie. Deși are prerogative limitate, guvernul continuă politica numirii de oameni loiali în consiliile de administrație ale companiilor publice.

Pe 27 octombrie, Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc, a fost numită membru în Consiliul de Administrație al Tarom. Fost ministru al transporturilor în perioada guvernării PDL, Boagiu nu a mai ocupat funcții politice importante după căderea guvernului Emil Boc, din care a făcut parte.

Alături de ea a fost numită și Iuliana Cristina Bârcă, fost consilier local PNL la Sectorul 1 și în prezent consilierul personal al secretarului de stat din Transporturi Ionel Scrioșteanu.

Potrivit site-ului companiei, salariul brut pentru membrii Consiliului de Administratie este de 12.500 de lei pe lună.

În aceeași zi, premierul demis o numea pe Marioara Artemis Gătej în funcția de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu. Rocada s-a petrecut după Florin Cîțu l-a demis pe Octavian Berceanu.

Anterior, Gătej a lucrat în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, instituție pe care a și condus-o timp de 12 ani. A trecut apoi la Garda de Mediu Galați de unde a fost propulsată la șefia structurii naționale de la București.

Anca Boagiu tocmai a fost numită în Consiliul de Administrație al TAROM. Ea a fost un important membru PDL în perioada în care Traian Băsescu era președintele României.
Anca Boagiu tocmai a fost numită în Consiliul de Administrație al TAROM. Ea a fost un important membru PDL în perioada în care Traian Băsescu era președintele României.

Cumul pensie cu salariu de 8.000 de euro pe lună

Pe 4 noiembrie, premierul demis l-a numit în funcția de secretar de stat la ministerul Justiției pe George Cătălin Șerban, fost judecător la Călărași care cumulează pensia specială cu salariul de demnitar. Adunând pensia cu salariul de demnitar, rezultă un venit de 42.000 de lei, adică aproximativ 8.000 de euro pe lună.

Pe 20 octombrie, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Gigi Gavrilă, a fost înlocuit cu Ştefan-Adrian Roşeanu. Înlocuirea a fost făcută la propunerea ministrului interimar al Transporturilor şi Infrastructurii, Dan Vîlceanu, prietenul premierului Florin Cîțu.

Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, are o relație apropiată cu Florin Cîțu.
Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, are o relație apropiată cu Florin Cîțu.

Până să fie numit șef la ARF, Roșeanu era consilier în ministerul Transporturilor și a lucrat pentru o asociație. Potrivit listei funcțiilor din ARF, salariul directorului instituției este de 16.600 de lei pe lună.

Numirea de la ANPC

Pe 23 octombrie, Mihail Adrian Oprescu era numit în funcţia de secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Oprescu este soţul deputatei PSD Simona Bucura-Oprescu. Inițial, Oprescu a fost numit în acestă funcție de Viorica Dăncilă, în 2019. Ulterior, i s-a prelungit mandatul cu câte 6 luni. Funcția de secretar general al la ANES este remunerată cu aproximativ 90.000 de lei pe an.

În aceeași zi, Felix Manta era numit în funcția de secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Manta este finul fostului preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu.

În februarie 2020, Duicu era condamnat definitiv la un an şi şase luni închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupţie. Duicu este unul dintre apropiaţii liberalului Cristian Buşoi, ales vicepreşedinte PNL în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîţu.

Luna trecută, tot prin decizie a primului ministru, Paul Racoviță a fost numit inspector general, cu rang de secretar de stat, la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

„La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Romulus Bulacu se revocă din funcția de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului de Stat în Construcții — I.S.C. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Paul Racoviță se numește în funcția de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului de Stat în Construcții — I.S.C”, se arată în deciziile apărute Monitorul Oficial. Salariul inspectorului general pe anul 2020 a fost de 16.640 de lei brut.

Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu (ex-PSD) a fost numit interimar la Transporturi după plecarea USR PLUS de la guvernare și este omul de încredere al premierului Cîțu. Vîlceanu l-a numit în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei de Autostrăzi pe Bogdan Pascu, de unde acesta a și fost ales președinte al CA. Pascu a fost deputat al Partidului Conservator (fostul Partid Umanist Român -PUR) în perioada 2004-2008. Pascu a fost vicepremier din partea Partidului Conservator în guvernul Tăriceanu (2006). El a condus și fundația care poartă numele fostului său șef de partid.

În aceeași zi, pe 27 septembrie, Consiliul de Administraţie al companiei a decis revocarea Marianei Ioniţă de la conducerea CNAIR şi înlocuirea acesteia cu inginerul Cristian Pistol, consilierul premierului pentru infrastructură.

Pe 19 august, premierul Cîțu a numit-o pe Ramona Moldovan, soția liderului PNL Sector 6, Paul Moldovan, în funcția de consilier superior la Direcția generală organismul intermediar pentru transport.

Rude de politicieni, angajați de succes la stat

Nepotismul este o practică veche în politică. Europa Liberă a arătat că nepoata președintelui PSD Marcel Ciolacu, Andreea, a fost angajată consilier al preşedintelui Institutului Cultural Român, numire care, potrivit legii, nu presupune un examen. De acolo a fost detașată la o altă structură a instituției, tot fără examen.

Ruxandra Ţuţuianu este fiica senatorului Adrian Ţuţuianu, fost membru PSD și fost ministru al Apărării. Ruxandra este angajată a Ministerului Dezvoltării pe postul de consilier evaluare-examinare. Anul trecut a vândut un apartament firmei de avocatură deținută de tatăl său, a încasat un salariu de 53.000 d elei de la minister și 25.000 d elei din două burse de master și doctorat.

Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu este angajata Camerei Deputaților. Fost europarlamentar, fiica fostului șef al statului a ajuns consilieră la Comisia de Afaceri Europene din Cameră, câștigând aproximativ 6.000 de lei pe lună, fiind salariată la grupul parlamentar al PMP.

Delia Iordache este fiica fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache, actual președinte al Consiliului Legislativ. La începutul anului 2017, cu puţin înainte ca fostul deputat să fie numit în fruntea justiţiei, fata acestuia şi-a găsit un post la Cancelaria Băncii Naţionale a României, după ce, anterior, lucrase în Ministerul Afacerilor Externe.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG