Linkuri accesibilitate

Demisie | Ministerul Sănătății, „o experiență amară” pentru profesorul Răzvan Cherecheș


Profesorul Răzvan Chereches realizează clipuri video în care prezintă informații de sănătate publică bazate pe recomandările specialiștilor.
Profesorul Răzvan Chereches realizează clipuri video în care prezintă informații de sănătate publică bazate pe recomandările specialiștilor.

Profesorul Răzvan Cherecheș și-a anunțat plecarea din funcția onorifică de consilier la Ministerul Sănătății, după doar 5 săptămâni, spunând că experiența sa a fost una „amară”.

„Am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste)”, scrie specialistul în politici de sănătate publică pe pagina sa de Facebook

Motivele concrete invocate de Răzvan Cherecheș se referă la:

  • testare – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situației)
  • comunicare – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut)
  • raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres - un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare
  • Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică)

Răzvan Cherecheș a fost numit consilier onorific al secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, în 27 februarie 2021.

O altă plecare rapidă din Ministerul Sănătății a fost cea a lui Bogdan Oprea, numit în 27 ianuarie purtător de cuvânt al ministrului Vlad Voiculescu. Acesta a părăsit ministerul în 11 martie, fără a oferi public motivele pentru care a făcut acest lucru. Tot într-o postare pe Facebook, Bogdan Oprea i-a mulțumit lui Vlad Voiculescu pentru colaborare și pentru prietenie.

Ministerul Sănătății a rămas în foarte scurt timp fără doi consilieri care vizau inclusiv îmbunătățirea comunicării. În paralel, ministrul Vlad Voiculescu a fost criticat atât în propriul partid, cât și în coaliție și de președintele Iohannis pentru luări de poziție care au dus la discuții în contradictoriu menite să sporească, spun unii comentatori, neîncrederea în măsurile anti-COVID și în funcționarea coaliției. Există chiar voci în PNL care cer remaierea acestuia.

În cel mai recent exemplu, Vlad Voiculescu a fost nevoit să explice un schimb de replici cu fostul ministru PNL al Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina căreia comentase ridicând semne de întrebare despre felul în care a fost raportată incidența cazurilor de COVID-19.

În urma schimbului de replici între Violeta Alexandru și Vlad Voiculescu, în care acesta a spus că felul „inovativ” în care a fost calculată incidența înainte de alegeri i-a ridicat semne de întrebare, PSD a solicitat „înființarea unei comisii de anchetă privind falsificarea datelor pandemiei".

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG