Linkuri accesibilitate

Demisie neașteptată a președintelui Armeniei


Armen Sarkisian este nemulțumit că nu are prerogative pentru a putea interveni în timpul crizelor politice.
Armen Sarkisian este nemulțumit că nu are prerogative pentru a putea interveni în timpul crizelor politice.

Președintele armean, Armen Sarkisian, și-a anunțat duminică demisia din funcția onorifică pe care a deținut-o în stat, invocând exact lipsa prerogativelor care să-i permită să intervină politic în perioade de criză. 

„Președintele nu are instrumentele necesare pentru a influența procesele fundamentale ale politicii interne și externe în actuala perioadă dificilă pentru țară și națiune”, a declarat Sarkisian pe 23 ianuarie într-un comunicat publicat pe site-ul președinției armene.

El a dat asigurări nu a a luat o „decizie emoțională”, ci una care „vine dintr-o anumită logică”, a spus Sarkisian, în vârstă de 69 de ani.

Sarkisian s-a remarcat ca un critic al acțiunilor premierului Nikol Pashinian și al deciziilor luate de acesta într-o serie de probleme, în special în războiul de șase săptămâni cu Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabakh, încheiat cu un acord de pace intermediat de Rusia.

Forțele armene au pierdut controlul asupra unor mari părți ale regiunii și districtelor înconjurătoare, în timp ce Azerbaidjanul a reușit să recupereze teritoriul pierdut într-un conflict separatist de la începutul anilor 1990.

Sarkisian a fost nemulțumit că a fost lăsat în afara negocierilor pentru a pune capăt războiului și a obiectat ulterior când Pashinian i-a concediat pe liderii militari ai Armeniei pe fondul protestelor antiguvernamentale.

Conform constituției, Armenia este o republică parlamentară în care șeful executivului este prim-ministru.

„Se poate pune întrebarea de ce președintele nu a reușit să influențeze evenimentele politice care ne-au condus la actuala criză națională. Motivul este din nou evident: lipsa instrumentelor adecvate și Constituția. Rădăcinile unora dintre potențialele noastre probleme. sunt ascunse în legea fundamentală actuală”, a spus Sarkisian.

„Sper ca în cele din urmă să fie implementate modificări constituționale și următorul președinte și administrația prezidențială să poată funcționa într-un mediu mai echilibrat”, spune Sarkisian în declarația sa.

Fost premier și ambasador în Regatul Unit, Sarkisian a fost ales președinte de parlament în martie 2018 pentru un mandat de șapte ani.

Nu este clar, în acest moment, de cine va fi înlocuit.

Conform Constituției, alegerea președintelui trebuie făcută în termen de 25-35 de zile de la vacantarea postului.

XS
SM
MD
LG