Premierul demisionar Nicolae Ciucă și-a depus luni mandatul la Cotroceni, după ce și-a anunțat oficial demisia din fruntea guvernului într-o scurtă declarație de presă susținută la Palatul Victoria.
„În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a anunțat la scurt timp Administrația Prezidențială.
Marți, vor începe la Cotroceni consultările cu liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, anunță sursa citată.
Calendarul consultărilor:
Ora 12:00 - Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;
Ora 12:30 - Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Nicolae Ciucă și-a depus luni, 12 iunie, mandatul de premier, conform protocolului coaliției de guvernare, care prevedea ca rotația premierilor să fie făcută încă din luna mai.
Prim-ministru va deveni liderul PSD Marcel Ciolacu, dar crucială este acum împărțirea ministerelor.
Cu două săptămâni întârziere față de termenul prevăzut inițial, 26 mai, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și-a anunțat luni demisia.
Ciucă și-a anunțat demisia singur, deși inițial fusese instalat un pupitru și pentru succesorul său, Marcel Ciolacu.
„Considerat fiind că acest conflict din educație a fost încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României”, a spus Ciucă referindu-se la greva profesorilor care blochează de trei săptămâni realizarea rocadei la guvernare, omițând, însă, că greva este, de fapt, suspendată și nu încheiată și poate fi reluată în orice moment.
„La nivelul coaliției și cu reprezentanții sindicatelor din Educație, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ pentru ca doleanțele dascălilor să fie acoperite și, în felul acesta să redăm încrederea față de profesorii, educatorii, învățătorii din învățământul românesc. Prin OUG publicat astăzi nu am făcut decât să asumăm cu responsabilitate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că e nevoie de măsuri sustenabile”, a spus Ciucă.
Tot luni urmează să aibă loc o ședință în coaliție, cel mai probabil fără UDMR, care va avea propria sa reuniune de partid pentru a decide dacă mai continuă sau nu la guvernare alături de PNL și PSD.
La mai puțin de o oră de la demisia lui Nicolae Ciucă, succesorul său, Marcel Ciolacu a salutat transferul democratic al conducerii guvernului iar imediat după ce Ciucă și-a depus mandatul la Cotroceni, Ciolacu a fost văzut intrând la Palatul Victoria.